Η Ινδία συστήνει έναν νέο εθνικό οργανισμό χρηματοδότησης της έρευνας, αλλά οι αμφιβολίες παραμένουν

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών “Anusandhan”, όπως θα ονομάζεται, στοχεύει να επιχορηγήσει την έρευνα με 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

Το κοινοβούλιο της Ινδίας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν νέο οργανισμό για τη χρηματοδότηση της έρευνας με στόχο την ενίσχυση της θέσης της χώρας στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είναι δύσπιστοι για το αν αυτό το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Anusandhan - το οποίο στοχεύει να χρηματοδοτήσει με περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια τη βασική και τη εφαρμοσμένη έρευνα σε χρονικό διάστημα 5ετίας - θα έχει σημαντικό αντίκτυπο,

σύμφωνα με το Science.

Ο νέος αυτός οργανισμός αποτελεί την υλοποίηση ενός σχεδίου που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουνίου από το Συμβούλιο Υπουργών της Ένωσης της Ινδίας. Το ίδρυμα επιχορήγησης της έρευνας «θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για όλους μας, για κάθε πολίτη της Ινδίας», δήλωσε στο Science ο Jitendra Singh, υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ινδίας, όταν εισήγαγε τη νομοθεσία στην Άνω Βουλή του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα. Η Κάτω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο στις 7 Αυγούστου και ακολούθησε η Άνω Βουλή του στις 9 Αυγούστου.

Ορισμένοι ερευνητές, ωστόσο, λένε ότι ο νέος οργανισμός απέχει πολύ από το μοντέλο του ιδρύματος που οραματίστηκε και που παρουσίασε σε μια έκθεση του 2019 το Συμβούλιο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το οποίο συμβουλεύει τον πρωθυπουργό Narendra Modi.

Η έκθεση μιλούσε για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας, με πρότυπο το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, που θα λειτουργούσε «σε απόσταση από την κυβέρνηση», λέει η Shailja Vaidya Gupta, ειδικός σε θέματα πολιτικής και πρώην ανώτερη επιστημονική σύμβουλος της κυβέρνησης. Ωστόσο, η δομή που εγκρίθηκε από τους νομοθέτες δίνει στον πρωθυπουργό και σε υπουργούς της κυβέρνησης βασικούς ηγετικούς ρόλους καθώς και ευρείες εξουσίες για να διορίσουν το εποπτικό συμβούλιο του οργανισμού.

Οι επικριτές φοβούνται ότι αυτό θα ανοίξει την πόρτα σε πολιτικές παρεμβάσεις. Και ορισμένοι αναρωτιούνται εάν το ίδρυμα μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο χρηματοδότησής του, το οποίο απαιτεί από τη βιομηχανία να συνεισφέρει περίπου το 70% του προϋπολογισμού του. «Αν η κυβέρνηση ήταν πιο τολμηρή και πιο καινοτόμος στην προσέγγισή της… το ίδρυμα θα ήταν μια πραγματικά πρωτοποριακή πρωτοβουλία», λέει η Gupta στο Science.

#ΙΝΔΙΑ #ΕΡΕΥΝΑ #ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα