Η «φωτιά» στις τιμές ενέργειας «σβήνουν» προς ώρας κάθε κουβέντα για κοινωνικό μέρισμα

Στον πάγο βάζει η κυβέρνηση κάθε κουβέντα για κοινωνικό μέρισμα την ώρα που φουντώνουν περισσότερο οι τιμές στην ενέργεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα δοθεί.

«Έχουμε σοβαρό έλλειμα, δεν μπορώ να εισηγηθώ έκτακτο κοινωνικό μέρισμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Η κουβέντα για κοινωνικό μέρισμα έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα και ειδικά για έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και υγειονομικούς

ωστόσο, η κυβέρνηση επιθυμεί να δει που θα κυμανθούν τα έσοδα έως το τέλους του έτους αλλά και οι τιμές σε βασικά προϊόντα.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση υπάρχουν δεύτερες σκέψεις καθώς το κύμα ακρίβειας βασικών προϊόντων αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.

Πώς όμως υπήρξαν οι πληροφορίες - διαρροές για κοινωνικό μέρισμα; Το σενάριο κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την πρόβλεψη για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 6,1% του προσχεδίου προϋπολογισμού και τα υψηλότερα έσοδα του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κατά 943 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό, ωστόσο, το τι θα γίνει τελικά, λέγοντας –σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1– πως «η κυβέρνηση ό,τι είναι να κάνει θα το κάνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αλλάζει το «μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ». Εφόσον, επιβεβαιωθεί η παροχή του θα δοθεί σε επιλεγμένες ομάδες και όχι γενικά.

Η συζήτηση, όμως, που γίνεται τώρα είναι να ενισχυθούν με έκτακτο επίδομα επιπλέον οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν θα πάρουν αναδρομικά και οι χαμηλόμισθοι, και σε αυτό αναφερόταν ο κ. Σκυλακάκης λέγοντας ότι δεν μπορεί να το εισηγηθεί.

Η επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, πάντως, θα συνεχιστεί πιθανότατα και τους πρώτους μήνες του 2021. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι στα υπόλοιπα προϊόντα, πλην των ενεργειακών, οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν πριν από τον Απρίλιο.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώ στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινούσε, λίγη ώρα αργότερα, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας. Μια αξιολόγηση από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση περίπου 750 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο.

«Ο ρόλος μου είναι αυτός της εγκράτειας», τόνισε ο ίδιος για ακόμη μία φορά, εξηγώντας γιατί –ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών– είναι υποχρεωμένος να κινείται σε αυστηρό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις δαπάνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα