Η Ευρώπη μιλά για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Ο αποκλεισμός από το SWIFT, τα όπλα στην Ουκρανία και ο ρόλος του Μπάιντεν

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 19:00 (ώρα Ελλάδος), την οποία συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

«Συγκαλώ τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο για να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Θα προτείνω πακέτο έκτακτης βοήθειας για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να τις υποστηρίξω στον ηρωικό τους αγώνα», αναφέρει στην ανάρτησή

του στο Twitter ο κ. Μπορέλ.

Παράλληλα, γίνονται συνομιλίες για ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT να προκρίνεται, σε μία ιδιαίτερα σημαντική κίνηση από πλευράς της Ευρώπης κατά της Ρωσίας.

Νωρίτερα, ρωσικά στρατεύματα έφτασαν σχεδόν στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και στοχεύουν με τις ρουκέτες τους την τοποθεσία, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο σταθμό του Τσερνόμπιλ σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου.

Τζο Μπάιντεν: «Λανθασμένοι υπολογισμοί του Πούτιν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάνει λόγο για «λανθασμένους υπολογισμούς» από τον Πούτιν, αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι τα σχόλια Φινλανδίας-Σουηδίας περί ένταξης στο ΝΑΤΟ αποδεικνύουν ότι οι υπολογισμοί του Πούτιν ήταν εσφαλμένοι.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι σχόλια από τις ουδέτερες Φινλανδία και Σουηδία για ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δείχνουν πόσο εσφαλμένος ήταν ο υπολογισμός του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Όχι μόνο το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο, δείτε τι γίνεται με τη Φινλανδία και τη Σουηδία αλλά και σε άλλες χώρες. Παράγει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα απ' αυτό που ήθελε», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στον Μπράιαν Τάιλερ Κοέν που δραστηριοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτή την πορεία μαζί με τους υπόλοιπους συμμάχους μας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Ο στόχος μου από την αρχή ήταν να διασφαλίσω ότι θα κρατήσω το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ίδια σελίδα. Ο Πούτιν πίστευε ότι μπορούσε να διασπάσει το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας μεγάλο σχίσμα για να μπορέσει να περάσει από μέσα. Αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Όταν ρωτήθηκε για τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τιμωρηθεί η Ρωσία χωρίς να διακινδυνευτεί πόλεμος σε παγκόσμια κλίμακα. «Υπάρχουν δύο επιλογές. Να ξεκινήσουμε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, με το να πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ή δεύτερον, να βεβαιωθούμε ότι μια χώρα που ενεργεί τόσο αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο θα πληρώσει το τίμημα», δήλωσε.

Εξάλλου, από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν πού είναι ο Ζελένσκι αλλά και ότι δεν υπάρχει κάποια πόλη της Ουκρανίας που να έχει επικρατήσει πλήρως ο στρατός της Ρωσίας.

«Ανατροπή» από τη Γερμανία: «Ναι» σε όπλα στην Ουκρανία και στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT

Αλλάζει και σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία απέναντι στην Ρωσία τόσο στο θέμα της εισβολής στέλνοντας οπλισμό στο Κίεβο αλλά και στο θέμα των κυρώσεων αφού πλέον φαίνεται ότι συντάσσεται με τις χώρες που θέλουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT.

Την παράδοση 1000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία ενέκρινε πριν από λίγο η Καγκελαρία. «Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

Η απόφαση αυτή συνιστά ανατροπή της πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης. Την ίδια ώρα, η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα», δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

¨Πρόκειται για μία αλλαγή στάσης από το Βερολίνο, καθώς μέχρι σήμερα δεν συναινούσε στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα, αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, όπως ανέφερε Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό» σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι' αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας... Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού - το SWIFT... Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».

Ο Ζελένσκι καλωσόρισε προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι «κλειδί» για να συμφωνηθεί περισσότερη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία.

«Θα αγωνιστούμε για όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», δηλώνει ο Ζελένσκι σ' αυτό το σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και προσθέτει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι, «είμαστε γενναίοι, δεν παραδινόμαστε»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας μέσω Facebook προχώρησε σε νέο εμψυχωτικό διάγγελμα και καλεί τον λαό του να συνεχίσει να αμύνεται με όλη του τη δύναμη κατά του ρωσικού σφυροκοπήματος.

«Ο κόσμος βλέπει. Οι Ουκρανοί είναι δυνατοί, είναι γενναίοι, είναι στη χώρα τους και δεν θα παραδοθούν ποτέ», ήταν το μήνυμα του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στον ουκρανικό λαό, ο οποίος μάχεται κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο έως το πρωί της Δευτέρας

Η δημοτική αρχή του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από σήμερα το απόγευμα έως το πρωί της Δευτέρας χωρίς διακοπές, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του δημάρχου.

Νωρίτερα, το Κίεβο είχε πει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκεί από τις 17.00 το απόγευμα έως τις 08.00 το πρωί, καθημερινά.

«Για την αποτελεσματικότερη άμυνα της πρωτεύουσας και την ασφάλεια των κατοίκων της, η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει από σήμερα, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 17.00 έως το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αυστηροί κανόνες χρειάζονται ώστε να καθαρίσει η πόλη, η οποία πλήττεται από βομβαρδισμούς και πυρά, από τα «σαμποτάζ του εχθρού και τις ομάδες αναγνώρισης».

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας είχε ανακοινώσει ότι όποιος πολίτης εντοπιστεί από τις Αρχές να κυκλοφορεί μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας θα θεωρείται εχθρός.

«Βόμβα» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Τσέλσι

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, με προσωπική του δήλωση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, έκανε γνωστό πως αφήνει τη διαχείριση και την γενική εποπτεία της Τσέλσι στους ανθρώπους του φιλανθρωπικού ιδρύματος της ομάδας.

Μετά από είκοσι χρόνια ο Ρώσος μεγιστάνας, Ρομάν Αμπράμοβιτς, αποφάσισε να αφήσει τη διαχείριση της Τσέλσι στο φιλανθρωπικό ίδρυμα των πρωταθλητών κόσμου, προφανώς λόγω των εξελίξεων μετά τον πόλεμο ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Η Αγγλία ως μία από τις κυρώσεις της κατά τους Ρώσους μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία αποφάσισε πως ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι δεν θα μπορεί να μπει στη χώρα.

Έτσι, ο Αμπράμοβιτς, αφήνει την διαχείριση και τη γενική εποπτεία των «μπλε» μέχρι νεοτέρας.

{https://twitter.com/ChelseaFC/status/1497643978468044810}

Keywords
Τυχαία Θέματα