Οικονόμου: Η Ελλάδα έχει την έβδομη φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ε.Ε.

Η ενεργειακή κρίση είναι πανευρωπαϊκή και εισαγόμενη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, και σημείωσε ότι με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις «η Ελλάδα έχει την έβδομη φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην ΕΕ των 27».

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον λιγνίτη, είπε η Ελλάδα ακόμη παράγει ρεύμα από λιγνίτη και πως όσα εργοστάσια έχουν κλείσει είχαν συμπληρώσει τις προβλέπομενες ώρες λειτουργίας τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι κρίσεις αυτές είναι πανευρωπαϊκές και εισαγόμενες, μιας και η Ε.Ε. δεν είναι ενεργειακά αυτάρκης, οπότε και η παρέμβασή της στην προσπάθεια συμπίεσης των τιμών είναι ανεπαρκής. Η Ελλάδα, μεμονωμένα, ως μικρή αγορά ενέργειας, δεν διαθέτει από μόνη της μεγάλη δυνατότητα επηρεασμού των τιμών που αγοράζουμε το φυσικό αέριο.

Όσον αφορά τα περί του λιγνίτη, η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει ρεύμα από λιγνίτη, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε.. Τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη που έχουν κλείσει, ήταν εκείνα που είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας τους και μάλιστα το κλείσιμο τους είχε ήδη προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη δεν είναι πια η φτηνότερη, εξαιτίας της διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τον Δεκέμβριο, που οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν στο υψηλότερο σημείο, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη.

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί πολιτική προτεραιότητας για όλη την Ε.Ε. και όλες οι χώρες συμμορφώνονται. Είναι μυθολογία όσα διακινούνται περί εξαιρέσεων. Στη Γερμανία για παράδειγμα έχουν κλείσει πολλές μονάδες λιγνίτη και πυρηνικά εργοστάσια, επενδύοντας στις ΑΠΕ, από τις οποίες παράγει ήδη το 60% της ενέργειάς της».

Υπογράμμισε ακόμη πως «η κρίση στην αγορά ενέργειας είναι πρωτοφανής. Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οικογένειες, επιχειρήσεις, αγρότες, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης που φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς μας. Το ίδιο συμβαίνει παντού στον κόσμο γύρω μας. Καμιά χώρα και καμιά πολιτική δεν μπορεί να μηδενίσει τις αυξήσεις αυτές.

Ως αποτέλεσμα όμως της εξυγίανσης της Δ.Ε.Η., αλλά και των ενισχύσεων που παρέχει η κυβέρνηση, ενισχύσεων που μέχρι τώρα προσεγγίζουν τα 2 δισ. και θα συνεχιστούν όσο κρατά η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνες διεθνών οργανισμών. Θέλω να το επαναλάβω: Η Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής της Δ.Ε.Η. και της ενίσχυση της κυβέρνησης έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιάννη Οικονόμου, Ουκρανία Σύνοδο Κορυφής,gianni oikonomou, oukrania synodo koryfis