Η δυναμική εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη, τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έκανε άλματα προς τα εμπρός και άλλαξε ριζικά την εικόνα της στον κόσμο και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι εποχές που οι εκπρόσωποι της ελληνικής Κυβέρνησης μετέβαιναν στις Βρυξέλλες και αγκομαχούσαν για να πείσουν για το δίκαιο των απόψεων τους και αντιμετωπίζονταν ως το «μαύρο πρόβατο» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η χώρα πέτυχε με ένα συγκεκριμένο

σχέδιο, αλλά και με σκληρή δουλειά να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες, προέρχονταν από την περίοδο των μνημονίων, και πλέον έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό στα ευρωπαϊκά φόρα.

Αποδεικνύει ότι είναι ένα κράτος-μέλος που σέβεται την ιστορία του, την υστεροφημία του και επιχειρεί με πράξεις να προστατέψει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, όπως ανάμεσα σε άλλα είναι και ο τουρισμός.

Η τελευταία κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ανακοινώσει δηλαδή μια εβδομάδα δωρεάν διακοπών για όσους τουρίστες «επλήγησαν» από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα μιας σύγχρονης χώρας που σέβεται τους εκατομμύρια επισκέπτες της και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

Η είδηση αυτή έτυχε θερμής υποδοχής σε πολλά ΜΜΕ στην Ευρώπη, όπως και στη γερμανική die Zeit.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει την ικανότητα μιας μικρής μεσογειακής χώρας, της Ελλάδας, να πρωταγωνιστεί, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να προσθέτει λιθαράκια στο χτίσιμο μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Εξάλλου, ήταν πριν από λίγους μήνες όταν ο διεθνής Τύπος έπλεκε το εγκώμιο της Ελλάδας για την θετική πορεία της οικονομίας της. Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις και κυρίως τα τελευταία δύσκολα χρόνια, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στη διαχείριση κρίσεων και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής, πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης.

Δημιούργησε δε με την υπεύθυνη στάση της και τις στοχευμένες προτάσεις της, όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, το πλαφόν στην ενέργεια και το ταμείο ανάκαμψης, ένα θετικό αποτύπωμα στο ευρωπαϊκό πολιτικό status quo και έβαλε τις βάσεις για μια ακόμη αναβαθμισμένη παρουσία στην συλλογική προσπάθεια με στόχο μια ανθεκτική, ευημερούσα και πιο κοινωνική Ευρώπη, που αποτελεί και το βασικό διακύβευμα των επόμενων ευρωεκλογών.

Κανείς δεν λέει ότι όλα είναι τέλεια. Αλλά σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη ενός νέου οργανωσιακού μοντέλου, η αλλαγή νοοτροπίας, η διάθεση εξωστρέφειας και η εργώδης προσπάθεια να πρωταγωνιστεί μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις, αφήνουν θετικές εντυπώσεις στην Ε.Ε και γεμίζουν τις νέες γενιές με αισιοδοξία ότι κάτι επιτέλους αλλάζει.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα του 2023 αφήνει πλέον πολλά περιθώρια για θετικές προβλέψεις, αλλά και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές σε μια Ευρώπη που έχει τα δύσκολα ακόμη μπροστά.

#ΕΛΛΑΔΑ #ΕΥΡΩΠΗ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδας, Ευρώπη,elladas, evropi