Η δίκη των δικών στο ΣτΕ για τα αυθαίρετα – Τι θα κρίνει

Πράσινο φως του Συμβουλίου της Επικρατείας έπειτα από αίτημα ιδιοκτήτη διατηρητέου στη Σύρο για να εκδικαστούν με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης χιλιάδες αυθαίρετα. Τι αναμένεται ότι θα κρίνει η δίκη.

Mια κρίσιμη δίκη για τα αυθαίρετα στο ΣτΕ και αναμένεται να λύσει οριστικά το ζήτημα των αυθαιρέτων.

Νομικές πηγές δεν αποκλείουν η απόφαση να εκδοθεί ακόμα και πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης θα λύσει οριστικά το ΣτΕ το ζήτημα των αυθαιρέτων. Η διαδικασία της πρότυπης δίκης επελέγη λόγω των χιλιάδων δικών που εκκρεμούν, αλλά και του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνουν οι σχετικές υποθέσεις.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναμένεται να δώσει λύση για όλες τις υποθέσεις όπου ανεγέρθηκαν κτίρια βασισμένα σε οικοδομική άδεια, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε, δηλαδή υποθέσεις που εκτιμάται πως αριθμούν δεκάδες χιλιάδες κτίρια ανά την επικράτεια.

Η απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει πιλότο για όλες τις δίκες με ανάλογο περιεχόμενο, κατ’ αντιστοιχία με την πρότυπη δίκη για τα αναδρομικά.

Η αφορμή είναι μία υπόθεση ενός οικοπέδου στη Σύρο, για το οποίο εκδόθηκε οικοδομική άδεια το 1998, η οποία ωστόσο ανακλήθηκε με απόφαση του ΣτΕ το 2001.

Στο ακίνητο αυτό, από τότε μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί και άλλες άδειες, που ανακλήθηκαν μετά από προσφυγή ιδιοκτήτριας γειτονικού ακινήτου. Τελικά, το ΣτΕ θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα για το ακίνητο, αλλά και για όλα τα άλλα για τα οποία ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα εάν μπορούν τα ακίνητα αυτά να υπαχθούν στο νόμο 4495/2017 για τα αυθαίρετα.

Σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες βρίσκονται σε ρυθμούς υπαγωγής αυθαίρετων κτισμάτων, αφού απομένουν περίπου τέσσερις μήνες για να πέσει η αυλαία για τις πολύ μεγάλες παραβάσεις και να τεθεί σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Οι αυθαιρετούχοι με παραβάσεις κατηγορίας 1- 4 μπορούν μέχρι τις 30 Ιουνίου να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17 και οι υπόλοιποι (5η κατηγορία) έχουν μόλις λίγο καιρό ακόμα ώστε να μπουν στη ρύθμιση γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσουν κατεδαφίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, από τον Ιούλιο και μετά που θα τεθεί σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν με αύξηση το πρόστιμο κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%, ενώ με 40% προσαύξηση του προστίμου, θα μπει τέλος μέσω της ΗΤΚ, το 2025.

Keywords
Τυχαία Θέματα