Η διαφορετική περιφορά του Επιταφίου εν μέσω πανδημίας: Μάσκες και αποστάσεις σε όλη τη χώρα (εικόνες - βίντεο)

Ολοκληρώθηκε σε όλη τη χώρα η Ακολουθία της Περιφοράς του Επιταφίου, με κληρικούς και πιστούς να ακολουθούν πιστά τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού.

Όπως έχει γίνει γνωστό η Ακολουθία του Επιταφίου τελέστηκε στους ναούς ανά τη χώρα στις 20:00, ενώ η περιφορά του περιορίστηκε στο προαύλιο των εκκλησιών χωρίς τους πιστούς να ακολουθούν για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το προσκύνημα του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε εκτός ναού προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους ενώ χαρακτηριστική ήταν η κίνηση

και του Αρχιεπίσκοπου που βγήκε στον προαύλιο χώρο της μητρόπολης Αθηνών, για να ευλογήσει τους πιστούς οι οποίοι λόγω των περιορισμών δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο ναό.

Όσοι παρευρέθησαν στους ναούς έπρεπε να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα και συγκεκριμένα να στείλουν sms στο 13033 με κωδικό 6 με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά στις 22:00.

Τα μέτρα ειδικά για την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ήταν τα ακόλουθα:

η περιφορά του Επιταφίου έγινε μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών

το προσκύνημα του Επιταφίου έγινε εκτός του ναού

τήρηση προστασίας όπως αποστάσεις, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κτλ.

Τα μέτρα στις εκκλησίες

Γενικότερα, για την ομαλή λειτουργία των εκκλησιών καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ισχύουν τα εξής:

ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά με επαρκή αερισμό των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας.

στους εξωτερικούς χώρους των ναών, ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Η περιφορά του Επιταφίου στην Μητρόπολη Αθηνών

Οι πιστοί προσκυνούν το Ευαγγέλιο πρώτα και τον Επιτάφιο. (Ο Επιτάφιος είναι ειδικό ύφασμα, πάνω στο οποίο είναι κεντημένο ή ζωγραφισμένο το άχραντο Σώμα του Χριστού και τα πρόσωπα που φρόντισαν για την Αποκαθήλωση και την Ταφή Του).

Με κατάνυξη τελέσθηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης στον καθεδρικό ναό Αθηνών και στις εκκλησίες όλης της χώρας και θα ακολουθήσει το απόγευμα η περιφορά του Επιταφίου.

Με μέτρα για την πανδημία η προσέλευση των πιστών, οι οποίοι πηγαίνουν να προσκυνήσουν και τον Επιτάφιο, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα.

Η αποκαθήλωση είναι η τελετουργική αναπαράσταση της σκηνή της καταβίβασης του σώματος του Ιησού, από το Σταυρό που ακολούθησε τη Σταύρωσή του, προκειμένου στη συνέχεια να ενταφιαστεί.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η σκηνή αυτή αποτελεί και το κεντρικό σημείο της εκκλησιαστικής «τελετής της Αποκαθήλωσης», στον εσπερινό της Μεγάλης Παρασκευής και που τελείται το μεσημέρι της ίδιας ημέρας για να ακολουθήσει η τοποθέτηση του υφάσματος του Επιταφίου στο κουβούκλιο.

Περισσότερα από την Περιφορά στην Αθήνα και τη λειτουργία στη Μητρόπολη.

Στο παρεκκλήσι του «Ιπποκράτειου» για τον Επιτάφιο ο Πρωθυπουργός μαζί με τον γιό του Κωνσταντίνο (εικόνες - βίντεο)

Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον γιο του, παρακολούθησε την Ακολουθία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά, παρεκκλήσιο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο».

Πρόκειται για μια επίσκεψη συμβολικού χαρακτήρα δεδομένου οτι φέτος η χώρα μας προσπαθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα για ένα ακόμη Πάσχα, να καταπολεμήσει τον ιό και να βγει νικήτρια επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Ωστόσο, το μυαλό όλων μας βρίσκεται σε όλους εκείνους που παλεύουν και δίνουν τη δύσκολη μάχη τους απέναντι σε έναν δύσκολο και ύπουλο εχθρό, τον κορονοϊό, που έχει αφήσει πίσω του εκατομμύρια νεκρούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φωτογραφικό υλικό

  

Στον Πειραιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς έφτασε το βράδυ της Μ. Παρασκευής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να παρακολουθήσει την ακολουθία του επιταφίου.
Η ΠτΔ αφού επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα, έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, και τον αρχιμανδρίτη Νήφων Καπογιάννη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στη συνέχεια, την υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ.

Η κ. Σακελλαροπούλου ασπάστηκε το Ευαγγέλιο, άναψε ένα κερί και έπειτα παρακολούθησε τη λειτουργεία.

Σημειώνεται ότι η περιφορά του επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ιερό ναό.

Η Περιφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Με μέτρα για τον κορονοϊό η περιφορά του Επιταφίου

Σε κλίμα κατάνυξης και με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα, έγινε η πρώτη περιφορά επιταφίου στη Θεσσαλονίκη, έξω από τον Ι.Ν. “Αγίου Μηνά” στη Θεσσαλονίκη.

Οι πιστοί ήταν έξω από την εκκλησία ενώ κορίτσια έραναν τον Επιτάφιο με ροδοπέταλα και έψαλλαν το “Ω γλυκύ μου έαρ”.

Η περιφορά διήρκησε περίπου πέντε λεπτά και μετά ο επιτάφιος μπήκε ξανά στον Ιερό Ναό.

{https://youtu.be/3-TFAh0SXd0}

{https://youtu.be/VKPs4WPEUtU}

Πάρος: Εικόνες κατάνυξης από τους ανθοστόλιστους Επιταφίους

 

Περιφορά Επιταφίου: Με κόσμο αλλά και αποστάσεις στον Άγιο Ανδρέα της Πάτρας

Όπως φαίνεται στις εικόνες του thebest, οι πιστοί που συγκεντρώθηκαν ήταν πολλοί, ωστόσο στην πλειοψηφία τους κρατούσαν τις αποστάσεις και φορούσαν τις μάσκες τους.

{https://youtu.be/jmsTovAr79E}

Νωρίτερα και με κατάνυξη η περιφορά του Επιτάφιου στις φυλακές Κορυδαλλού

Από νωρίς το πρωί στολίστηκε ο Επιτάφιος της Εκκλησίας από τις γυναίκες κρατούμενες, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης. Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου (νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, που θα πραγματοποιηθεί στους ναούς), σε όλους του χώρους των φυλακών.

Ακολούθως έγινε η περιφορά του επιταφίου σε όλους του χώρους των Κεντρικών Φυλακών από φυλακισμένους μαζί με την συνοδεία δεσμοφυλάκων.

Όλοι ευχήθηκαν Καλή Ανάσταση.

Δείτε φωτογραφίες από την Eurokinissi:

Keywords
Τυχαία Θέματα