Η «αυλή συμπερίληψης» του ελληνικού σχολείου πρωταγωνιστεί στην «πράσινη» μετάβαση

Στα φαβορί του ευρωπαϊκού διαγωνισμού “New European Bauhaus Prizes 2023” συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση Ελλήνων μαθητών του δημοτικού οι οποίοι ζητούν τη ψήφο του κοινού για να φτάσουν στην κορυφή.

Δεν θα υπάρξει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους, καθώς η Ευρώπη προσαρμόζεται στο πράσινο και ψηφιακό μέλλον της. Αντίθετα, έργα όπως το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus

θα πρέπει να οδηγήσουν τον πολιτισμό και τον σχεδιασμό με βιώσιμο, προσιτό και δίκαιο τρόπο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, υπάρχει μια φράση στα χείλη όλων στις Βρυξέλλες: η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το γενικό σχέδιο για «πράσινες» και ψηφιακές μεταβάσεις που θα οδηγήσουν την ΕΕ σε ένα μέλλον απελευθερωμένο από τον άνθρακα. Δύο χρόνια αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενσαρκώνει τον πυρήνα της Πράσινης Συμφωνίας στο «Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus» και βραβεύει υποδειγματικές πρωτοβουλίες από τις χώρες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, που συνδέουν τη βιωσιμότητα, την αισθητική και τη συμμετοχικότητα - τις τρεις συμπληρωματικές αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus.

Τα βραβεία “New European Bauhaus” κάθε χρόνο ανταμείβουν ιδέες νέων ταλέντων, αλλά και υπάρχοντα έργα για ταυτόχρονα όμορφους και βιώσιμους μετασχηματισμούς, φέρνοντας τη Νέα Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στους ανθρώπους και τις τοπικές κοινότητες.

Πέρσι οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 2000 και φέτος έφτασαν τις 1450. Ανάμεσα σε αυτές που ξεχώρισαν είναι και το πρόγραμμα “Avles Simperilipsis” (Αυλές Συμπερίληψης) που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών του 93ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών τη διετία 2021-2023. Η πρόταση των Ελλήνων μαθητών αναδείχθηκε από την κριτική επιτροπή ως ένα από τα 61 κορυφαία εγχειρήματα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό New European Bauhaus Prizes 2023!

«Οι “Αυλές Συμπερίληψης” είναι ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ισότητας και συμπερίληψης, εστιάζοντας στο φύλο, μέσα από τη μελέτη της σχολικής αυλής, τον πρώτο δημόσιο χώρο για το παιδί. Το πρόγραμμα θέλει να υποστηρίξει τις σχολικές κοινότητες των δημοτικών σχολείων να αντιληφθούν τις δυναμικές της αυλής και να επαναπροσδιορίσουν τη διαχείρισή της μέσα από τη χρήση συμμετοχικών μεθόδων και εργαλείων. Στόχος είναι η προσέγγιση της ισότητας, μέσω της ενίσχυσης χωρικών ποιοτήτων της αυλής που να ανταποκρίνονται σε μία μεγαλύτερη ποικιλία αναγκών και επιθυμιών των παιδιών. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής ομάδας Urbana», εξηγεί ο εκπαιδευτικός κ. Θοδωρής Τερζόπουλος, ο οποίος αποτελεί μέλος της ομάδας εκπαιδευτικών του 93ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα στην α' φάση του στόχευσε στην αποτύπωση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στην αυλή και στον καθορισμό τής όψης που τα παιδιά θα ήθελαν να έχει η αυλή. Η πρόταση των παιδιών αποτυπώθηκε με ζωγραφιές, με κατασκευή μακέτας, με χρήση ερωτηματολογίων και με συνεντεύξεις. Στη β' φάση έγινε προσπάθεια υλοποίησης της πρότασης των παιδιών σε δύο σχολεία (στο 93ο Δ. Σ. Αθηνών και στο 33ο Δ. Σ. Τρικάλων).

Από τα 61 finalist projects θα αναδειχθούν 15 τα οποία θα λάβουν χρηματικό έπαθλο για να συνεχιστούν. Ήδη έγινε η επίσημη ανακοίνωση και άνοιξε η ψηφοφορία για το κοινό, το οποίο καλείται να αναδείξει τα 3 προγράμματα, ένα από κάθε κατηγορία.

Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την ελληνική συμμετοχή μπορούν στον σύνδεσμο: https://prizes.new-european-bauhaus.eu/, να μπουν στην 3η κατηγορία: “Strand Education Champions” στην επιλογή 2 “Regaining a sense of belonging” και να βρουν το πρόγραμμα “Avles Simperilipsis” (Αυλές Συμπερίληψης). Με την ψήφο τους, συμβάλλουν στη δημιουργία συμπεριληπτικής αυλής σε ακόμη περισσότερα σχολεία!

#ΜΑΘΗΤΕΣ_ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ #ΠΡΑΣΙΝΗ_ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα