Η «αριθμητική» της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης και την συμφωνία των Πρεσπών

Οι δυο κρίσιμες ψηφοφορίες, για την ψήφο εμπιστοσύνης και την συμφωνία των Πρεσπών, που θα διεξαχθούν στην Ολομέλεια το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλάζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης που ζήτησε ο Αλέξης Τσιπρας. Με βάση τον Κανονισμό της Βουλης και το Σύνταγμα για να λάβει

ψήφο εμπιστοσύνης η κυβερνηση απαιτούνται 120 βουλευτες.

Ομως το Μαξίμου φαίνεται πως εχει συγκεντρώσει πολυ περισσοτερους κι εχει την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών, για να αντιμετωπίσει ακόμα και μια ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστιας απο τη ΝΔ.

Δεδομένου ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ των 145 βουλευτών θα κατέβει «μπετόν» στην ψηφοφορία, αναζητούνται άλλοι έξι βουλευτες.

Στους πρόθυμους να στηρίξουν την κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η Κατερίνα Παπακωστα, ο Σπύρος Δαννελης απο το Ποταμι και οι 4 «αντάρτες» των ΑΝΕΛ, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις.

Υπό αυτά τα δεδομένα, μπορεί το βράδυ της Τετάρτης κατα την ψηφοφορία να κερδίσει άνετα και με οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Αντίστοιχα, υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών εχει ταχθεί το Ποταμι.

Ο Σταυρος Θεοδωρακης εχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει την Συμφωνία.

Απο την κομματική γραμμή του Ποταμιού διαφοροποιείται ο Γιωργος Αμυρας και ο Γρηγορης Ψαριανος.

Συνεπώς αν στους 145 βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ, προστεθούν οι 4 απο το Ποταμι και η Κατερίνα Παπακωστα, σύνολο ειναι 150 βουλευτές.

Μια θετική ψήφο μπορεί να δώσει ο Θανασης Παπαχριστόπουλος απο τους ΑΝΕΛ που βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή η Έλενα Κουντουρα που εχει δηλώσει πως θα ψηφίσει κατα συνείδηση.

Έτσι φαίνεται πως το Μαξίμου εχει «κλειδώσει» την οριακή πλειοψηφία για να περάσει απο το ελληνικό κοινοβούλιο και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα