Η αλήθεια των αριθμών: Πώς δικαιολογείται η χαλάρωση των μέτρων κορονοϊού

Η κυβέρνηση χαλαρώνει όλο και περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα διασποράς του κορονοϊού.

Προκειμένου να κατανοήσουμε αυτήν την προσέγγιση που ακολουθεί η κυβέρνηση, συγκρίναμε τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα για την πίεση στις ΜΕΘ σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση στην πίεση στο Σύστημα Υγείας, οδήγησε την κυβέρνηση σε μία νέα πρόσφατη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Από τις 19 Φεβρουαρίου, η όρθια διασκέδαση επιστρέφει και επισήμως, η τηλεργασία μειώνεται από

το 50% στο 20% και η πληρότητα στα γήπεδα αυξάνεται από το 10% στο 50%.

Πολλοί αναρωτιούνται, βέβαια, πώς γίνεται να χαλαρώνουν τα μέτρα όταν τα κρούσματα φτάνουν τα 18.000 κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι με πολύ λιγότερα κρούσματα στο παρελθόν, είχαμε lockdown και πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Την απάντηση σε αυτά τα δεδομένα δίνουν τα αριθμητικά δεδομένα, που μπορούμε να βρούμε εδώ.

Συγκρίνοντας το σήμερα με το παρελθόν - Τι δείχνουν οι αριθμοί

Τα γραφήματα, όπως αναφέρει το news4health.gr, απεικονίζουν ότι επί εποχής Όμικρον και με 18.000 περίπου κρούσματα έχουμε πολύ λιγότερους διασωληνωμένους από ότι είχαμε με 6.500 κρούσματα επί εποχής Δέλτα και με 2.500 κρούσματα με το αρχικό κινέζικο στέλεχος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τι συνέβαινε στη κορύφωση των προηγουμένων κυμάτων συγκρίνοντας τον 7ημερο κυλιόμενο μ.ο αριθμό κρουσμάτων ανά μέρα και τον 7ημερο κυλιόμενο μ.ο αριθμό διασωληνωμένων.

2ο κύμα (αρχικό στέλεχος)

Ο μεγαλύτερος 7ημερος κυλιόμενος μ.ο αριθμός κρουσμάτων: 2.673 κρούσματα (18 Νοεμβρίου 2020)
Ο μεγαλύτερος 7ημερος κυλιόμενος μ.ο αριθμός διασωληνωμένων: 607 (4 Δεκεμβρίου 2020)

3ο κύμα (παραλλαγή άλφα)

Ο μεγαλύτερος 7ημερος κυλιόμενος μ.ο αριθμός κρουσμάτων: 3.082 κρούσματα (5 Απριλίου 2021)
Ο μεγαλύτερος 7ημερος κυλιόμενος μ.ο αριθμός διασωληνωμένων: 835 (22 Απριλίου 2021)

4ο κύμα με παραλλαγή Δέλτα

Ο μεγαλύτερος 7ημερος κυλιόμενος μ.ο αριθμός κρουσμάτων: 6.816 κρούσματα (24 Νοεμβρίου 2021)
Ο μεγαλύτερος 7ημερος κυλιόμενος μ.ο αριθμός διασωληνωμένων: 707 (11 Δεκεμβρίου 2021)

4ο κύμα με παραλλαγή Όμικρον

Ο μεγαλύτερος 7ημερος κυλιόμενος μ.ο αριθμός κρουσμάτων: 36.220 κρούσματα (5 Ιανουαρίου 2022)
Ο μεγαλύτερος 7ημερος κυλιόμενος μ.ο αριθμός διασωληνωμένων: 680 (21 Ιανουαρίου 2022)

17 Φεβρουαρίου 2020

Ο 7ημερος κυλιόμενος μ.ο αριθμός κρουσμάτων: 17.962 κρούσματα
Ο 7ημερος κυλιόμενος μ.ο αριθμός διασωληνωμένων: 495

Ας σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή πληρότητα στην Επικράτεια σε απλές κλίνες φτάνει το 53% και στο 73% στις ΜΕΘ COVID.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των ειδικών για επιστροφή στην κανονικότητα

Επομένως, η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι πολύ μικρότερη αυτή τη χρονική περίοδο παρόλο που έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τα προήγουμενα κύματα. Επιπλέον, η φαίνεται ότι η κορύφωση της Όμικρον ανήκει πια στο παρελθόν.

Επομένως, η χαλάρωση των μέτρων έρχεται σε μία περίοδο αποκλιμάκωσης της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Ενδεικτικά είναι τα λόγια της καθηγήτριας Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη χθεσινή ενημέρωση. «Παρατηρείται η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, με μείωση των νέων εισαγωγών, μείωση του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, μείωση των διασωληνωμένων αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αυτή η πίεση θα υποχωρήσει και άλλο. Αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση, είναι «λογικό να θεωρούμε ότι θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητα μας» είπε στη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγήτς Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας σχολίασε σε χθεσινή του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ ότι μέσα σε 25 μέρες οι διασωληνωμένοι έπεσαν από τους 680 στους 480 και δεύτερον ότι τα προχθεσινά εξιτήρια ήταν περίπου 150 περισσότερα από τις εισαγωγές. «Αυτό δείχνει μία εικόνα ότι το Σύστημα Υγείας είναι μεν πιεσμένο αλλά βρίσκεται σε μία αποκλιμάκωση».

Η εμβολιαστική κάλυψη έχει αυξηθεί κατακόρυφα

Τέλος, η άρση των περιοριστικών μέτρων κορονοϊού έρχεται σε μια περίοδο όπου τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με τα τέλη Νοεμβρίου του 2020 Ειδικότερα, περισσότεροι από 7.815.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% επί του γενικού πληθυσμού και 84,1% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, στην Ελλάδα περισσότεροι από 7.440.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,8% επί του γενικού πληθυσμού και 80% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Συγκριτικά, στις 29 Νοεμβρίου, η εμβολιαστική κάλυψη με 1 δόση στη χώρα μας έφτανε μόλις το 67% του γενικού πληθυσμού και το 63% με 2 δόσεις.

Τέλος, πάνω από το 90% των δικαιούχων αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι η ενισχυτική δόση προσφέρει τεράστια προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και μερική προστασία έναντι της μόλυνσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα