Η Ακτή Ελεφαντοστού απέλυσε όλους τους εξεταστές οδήγησης επειδή ανέβηκε το ποσοστό των τροχαίων

Τη ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος εξέτασης για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης αποφάσισε η κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού, βλέποντας τα ποσοστά των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα να ανεβαίνουν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας αιτία για τα συνεχώς αυξανόμενα ατυχήματα στη χώρα είναι οι απάτες και η διαφθορά. Έτσι την επίβλεψη των εξετάσεων οδήγησης θα αναλάβουν οι αστυνομικές αρχές για μια περίοδο σχεδόν τριών μηνών ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωση ο υπουργός Μεταφορών της χώρας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το οδικό δίκτυο της χώρας έχει γίνει πολύ καλύτερο

μετά τις επενδύσεις που έγιναν, όμως τα ανθρώπινα λάθη είναι πίσω από πολλά ατυχήματα. Παρά το γεγονός πως η Ακτή Ελεφαντοστού είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες αφρικανικές χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βρίσκεται στη θέση 50 ανάμεσα σε 183 χώρες στη θνησιμότητα από τροχαία δυστυχήματα.

Μιλώντας στο BBC ένα θύμα διαφθοράς των εξετάσεων οδήγησης στη χώρα ανέφερε. «Όταν φτάνεις στο εξεταστικό κέντρο, ο εξεταστής συνήθως σε ρωτά: «Έχεις καλή όραση;». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν δεν θες να σπαταλήσεις χρόνο κάνοντας το τεστ του δίνεις από 4 ως 9 δολάρια και περνάς το τεστ όρασης. Εγώ του απάντησα πως βλέπω καλά. Δεν πλήρωσα τίποτα. Όμως ο επόμενος πλήρωσε. Η δωροδοκία αυτού του τύπου είναι συνήθης και είναι πολύ δύσκολο να αποκαλυφθεί καθώς μένει μεταξύ εξεταστή και εξεταζόμενου. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο υποψήφιος δεν έχει καν εξεταστεί και παίρνει δίπλωμα οδήγησης. Δεν υπάρχει ούτε ένας εξεταστής που να έχει καταδικαστεί στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η διαφθορά είναι συνήθεια τόσο που ο κόσμος δεν την βλέπει ως κάτι κακό γιατί την έχει συνηθίσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα