Η Αίγυπτος αδειάζει την Τουρκία: Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για «παζάρι» με τις ΑΟΖ

Η Αίγυπτος διαψεύδει συζητήσεις με την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι δηλώνουν διπλωματικοί κύκλοι. Στο Κάιρο ο Δένδιας.

Διαψεύδει το Κάιρο τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι προτίθεται να συζητήσει και να συμφωνήσει μαζί της για την κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και, πολύ περισσότερο, να οριοθετήσει διμερώς τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή.

Διπλωματικές

πηγές της Αιγύπτου, που επικαλείται το Arab News, ανήμερα της άφιξης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη χώρα, επιχειρούν να διαλύσουν τις φήμες και υπενθυμίζουν τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισχυρισμοί των Τούρκων ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με το Κάιρο είναι ψευδείς, πρσθέτοντας ότι η Αίγυπτος εξακολουθεί να απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Άκυρο το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης

«Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει πιστή στη θέση που απορρίπτει τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες η οποία υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης και την Άγκυρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι κάτι νέο και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί πως οι δύο χώρες έχουν συζητήσει σχετικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσθέτει – υπενθυμίζοντας, επίσης, ότι και πέρυσι, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την πρόθεση της Άγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κάιρο.

«Οι έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε περιοχές τις οποίες διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες», σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ της Arab News.

Στο Κάιρο ο Δένδιας: Συνάντηση με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ (Ahmed Abul Gheit) πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

{https://twitter.com/NikosDendias/status/1368873967637966852?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα