Η Άγκυρα βομβαρδίζει στόχους σε βόρεια Συρία και Ιράκ: «Σόου» με βίντεο την ώρα που ο Ερντογάν... δίνει την εντολή

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης «Γαμψό ξίφος» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία - Τουλάχιστον 12 νεκροί στους πρώτους βομβαρδισμούς

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης «Γαμψό ξίφος» επικαλούμενη τα «νόμιμα δικαιώματα άμυνας όπως προβλέπονται στο Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ».

Διακηρυγμένο στόχος της Άγκυρας είναι να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, να διασφαλιστεί

η ασφάλεια των συνόρων και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην πηγή της», η Άγκυρα ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης «Γαμψό ξίφος» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

«Τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους, η αεροπορική επιχείρηση ξεκίνησε», επεσήμανε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια της νύκτας το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε ένα «πύρινο» tweet, περί «καθαρμάτων που θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους.

«Η ώρα του λογαριασμού έχει φτάσει!»

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde TSK Komuta Kademesi ile gittiği Hava Kuvvetleri Harekât Merkezinde, terör hedeflerinin imhasını anbean takip etti ve talimatlar verdi.https://t.co/nliSmpT1p9#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/aFQDksLM65

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 20, 2022

«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε το υπουργείο σε δεύτερη ανάρτηση, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τους στόχους που επλήγησαν.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν τουρκικά ΜΜΕ που δημοσιεύσα τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν ενημερώνεται από τον Ακάρ και δίνει την εντολή για την έναρξη των βομβαρδισμών:

Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε την εντολή για την επιχείρηση κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Ινδονησία, αναφέρει η τουρκική Hurriyet.

Στο βίντεο φαίνεται ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ να ενημερώνει των Τούρκο πρόεδρο σχετικά με την επιχείρηση και ο Ερντογάν να δίνει την σχετική εντολή έναρξης. Η σημασία της επιχείρησης μάλιστα ήταν τέτοια που ο Ακάρ πήγε προσωπικά στο κέντρο των επιχειρήσεων για να επιληφθεί της διαδικασίας, όπως ενημέρωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekat emrini işte böyle verdi…

Erdoğan, harekat emrini Endonezya dönüşü Milli Savunma Bakanı Akar’a bildirdi.https://t.co/pmVuOsAm16 pic.twitter.com/4kG1CJff5N

TRT HABER (@trthaber) November 20, 2022

Στόχος τουρκικών βομβαρδισμών το Κομπάνι: «Αν ξεσπάσει πόλεμος θα τρωθεί όλος ο κόσμος»

Σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο θέσεις τους στις επαρχίες Χαλέπι (βόρεια) και Χασάκα (βορειοανατολικά), κυρίως στην πόλη Κομπάνι, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία.

«Το Κομπάνι, η πόλη που νίκησε το Ισλαμικό Κράτος, είναι στόχος βομβαρδισμών από την τουρκική αεροπορία και τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής», δήλωσε ο Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος των ΣΔΔ, βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι. Ο ίδιος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά πως οι Κούρδοι βρίσκονταν πίσω από τη βομβιστική ενέργεια στην Ιστικλάλ.

Έγιναν πάνω από είκοσι πλήγματα του τουρκικού στρατού στις δύο επαρχίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι μέλη των ΣΔΔ και έξι σύροι στρατιωτικοί, κατά την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ηγέτης των ΣΔΔ Μαζλούμ Άμπντι καταδίκασε τους «επιθετικούς και βάρβαρους» τουρκικούς βομβαρδισμούς: «Ο τουρκικός βομβαρδισμός στις περιοχές μας απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Δεν ωφελεί κανέναν. Θα κάνουμε το παν για να αποφευχθεί μείζων καταστροφή. Αν ξεσπάσει πόλεμος θα τρωθεί όλος ο κόσμος», τόνισε μέσω Twitter.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΣΥΡΙΑ #ΚΟΥΡΔΟΙ #PKK #ΑΚΑΡ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Άγκυρα, Συρία, Ιράκ, Σόου, Ερντογάν,agkyra, syria, irak, soou, erntogan