Γραφειοκρατικό εμπόδιο από τον ΕΟΠΥΥ στην πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία

Τα καλά μαντάτα της έκδοσης νέας Θετικής Λίστας, που περιλαμβάνει 60 νέα φάρμακα που πλέον αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, ακολούθησε «ψυχρολουσία» για ασθενείς που μετέβησαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για να ενημερωθούν ότι οι συνταγές τους δεν μπορούν να εκτελεστούν.

Η καθυστέρηση έκδοσης μιας λίστας με τα φάρμακα που πρέπει να περάσουν από το Σύστημα

Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), πριν τη χορήγηση τους στους ασθενείς, έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία πασχόντων που μετέβησαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ένα από τα νέα φάρμακα που εισήχθησαν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στη Θετική Λίστα, αλλά έφυγαν με άδεια χέρια…

Τι συνέβη; Μετά από πάνω από δύο χρόνια αναμονής, διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης με τις αρμόδιες Επιτροπές, περίπου 60 φάρμακα με νέες δραστικές ουσίες εισήλθαν στον Κατάλογο των Φαρμάκων που Αποζημιώνονται από την πολιτεία. Ανάμεσα τους νέες ανοσοθεραπείες, φάρμακα για ρευματικές παθήσεις και για την πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και ιντερλευκίνες για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Η γνωστή και ως Θετική Λίστα αναρτήθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου και αφού τα νέα φάρμακα ενσωματώθηκαν στα αντίστοιχα πρωτόκολλα, εντάχθηκαν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το «πράσινο φως» δόθηκε στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα αυτά και οι ασθενείς μετέβησαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για να παραλάβουν τις νέες θεραπείες τους, όπου αυτό προβλεπόταν.

Στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όμως, κάποιοι εξ αυτών ενημερώθηκαν ότι οι συνταγές τους δεν μπορούν να εκτελεστούν. Ο λόγος καθαρά γραφειοκρατικός.

Εμπόδιο … το ΣΗΠ - Η πιθανή λύση

Keywords
Τυχαία Θέματα