Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα τα κόκκινα δάνεια

Ανάπτυξη «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του, ωστόσο επισημαίνει ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των κόκκινων δανείων.

«Σε κάθε περίπτωση η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να επιταχυνθεί προκειμένου να ενισχυθεί η πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών και να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας» αναφέρει η έκθεση που έχει την υπογραφή του κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

Όπως

αναφέρει, οι συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα επί του θέματος των κόκκινων δανείων, θα πρέπει να καταλήξουν σε λειτουργικές λύσεις «με ενιαίους κανόνες και κριτήρια που δεν στρεβλώνουν τα κίνητρα και δεν προκαλούν δημοσιονομικούς κινδύνους».

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, θετικές εξελίξεις παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, παρά τις αβεβαιότητες του διεθνούς σκηνικού, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα να κλείσει επιτυχώς η διαδικασία αξιολόγησης, προκειμένου να καταβληθεί η δόση, να σταλεί θετικό σήμα στις αγορές και να προωθηθούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αυτή προβλέπει.

Μεταξύ άλλων, οι κυριότερες θετικές εξελίξεις όπως καταγράφονται στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου είναι οι εξής:

Το πρωτογενές πλεόνασμα του προυπολογισμού του 2018 ήταν υψηλότερο κατά 700 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με το 2017. Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου τον Ιανουάριο ήταν επιτυχής, όχι μόνο γιατί εξασφαλίστηκε μειωμένο επιτόκιο και υπερκαλύφθηκε από την υψηλή ζήτηση, αλλά και γιατί βελτιώθηκε η σύνθεση των αγοραστών. Επίσης, το τελευταίο διάστημα και λόγω της ομαλοποίησης της κατάστασης με την Ιταλία οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων βρίσκονται σταθερά κάτω από το 4%.

Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενδέχεται να ξεπεράσει το 2%, αν και τα οριστικά στοιχεία του 2018 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Στις σημαντικές εξελίξεις στην οικονομία κατέταξε ο κ. Κουτεντάκης και την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, δεν φαίνεται να είναι ισχυρή η ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι με τον κατώτατο μισθό αμείβονται κυρίως οι εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας που στηρίζονται στην εγχώρια ζήτηση και όχι στις εξαγωγές. Από την άλλη, για το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αρνητική εξέλιξη στην ελληνική οικονομία είναι ο χαμηλός πληθωρισμός.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, υψηλή συμμετοχή έχει σε κλάδους της οικονομίας όπως τα συνεργεία καθαρισμού, η εστίαση και η βιομηχανία τροφίμων, το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική ζήτηση.

Δεν είναι κλάδοι που στηρίζονται στις εξαγωγές γι' αυτό και δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα. Από τα στοιχεία παρατηρείται, πάντως, συνεχή αύξηση κατά τα τελευταία χρόνια του ποσοστού των εργαζόμενων στην οικονομία που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Keywords
Τυχαία Θέματα