Γνωμοδότηση βόμβα από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους για τους δημοσίους υπαλλήλους

Ολόκληρο το χρονικό διάστημα που δημόσιος υπάλληλος είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία προσμετράται για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, εφόσον απαλλαγεί μετά από επανάληψη της πειθαρχικής διαδικασίας σύμφωνα με την απάντηση της υπ’αριθ. 44/2021 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ.

Όπως αναφέρει η ΕΝΥΠΕΚΚ για το ίδιο χρονικό διάστημα, το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει όλους τους μισθούς. Ειδικότερα στην γνωμοδότηση σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ αναφέρεται ότι μετά την απαλλαγή της υπαλλήλου Α.Φ. από κάθε πειθαρχική της ευθύνη, με νεώτερη,

ληφθείσα μετά από επανάληψη της πειθαρχικής διαδικασίας, απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Διοίκηση οφείλει να προσμετρήσει το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η εν λόγω υπάλληλος είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία στο συνολικό χρόνο υπηρεσίας για τη βαθμολογική και μισθολογική της εξέλιξη και να της επιστρέψει ατόκως τις αποδοχές που παρακρατήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα που αυτή είχε τεθεί αυτοδίκαια σε αργία, χωρίς την παρεμβολή υπηρεσιακού/πειθαρχικού συμβουλίου.

Στις αποδοχές αυτές δεν δύναται να περιλαμβάνονται αποδοχές που συνδέονται με την ενεργό άσκηση των καθηκόντων της υπαλλήλου.

Περαιτέρω γνωμοδοτεί, κατά πλειοψηφία, ότι οι ως άνω επιστρεπτέες στην υπάλληλο αποδοχές αφορούν όλο το χρονικό διάστημα που αυτή τελούσε σε αργία και όχι την τελευταία μόνο διετία αυτού. Τέλος, γνωμοδοτεί ομόφωνα ότι, το τέταρτο υποερώτημα, που αφορά στο ζήτημα αναδρομικής καταβολής στην υπάλληλο Α.Φ. «τυχόν προκύπτουσας (συνεπεία της τυχόν παραπάνω βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης) διαφοράς μεταξύ των αποδοχών που δικαιούταν να λάβει και των αποδοχών που δικαιούται να λάβει μετά την επάνοδο της στην υπηρεσία», ως υποθετικό δεν εισάγεται παραδεκτώς και δεν δύναται να απαντηθεί.

Επομένως, κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας, δεν τίθεται στην κρινόμενη περίπτωση ζήτημα παραγραφής των παρακρατηθεισών λόγω αργίας αποδοχών που άρχισε από το χρόνο που αυτές θα ήταν καταβλητέες, όπως υπολαμβάνεται από τη ερωτώσα Υπηρεσία, αλλά παραγραφής της αξίωσης επιστροφής των αποδοχών αυτών, η οποία γεννήθηκε όταν συνέτρεξε η κατά το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 105 του ΥΚ προϋπόθεση επιστροφής αυτών, όταν δηλ. η υπάλληλος απηλλάγη από κάθε πειθαρχική της ευθύνη.

Συνακόλουθα, οι επιστρεπτέες στην υπάλληλο αποδοχές αφορούν όλο το χρονικό διάστημα που αυτή τελούσε σε αργία και όχι την τελευταία μόνο διετία αυτού, μη τιθέμενου εν προκειμένω ζητήματος παραγραφής των παρακρατηθεισών λόγω αργίας αποδοχών κατά το προγενέστερο της τελευταίας διετίας χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙΕΙΔΗΣΕΙΣΜΙΣΘΟΙΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα