Γκοτσόπουλος (ΕΕΤΑΑ): Στόχος να μειωθούν τα παιδιά που μένουν εκτός δομών

Στόχος είναι να μειωθούν τα παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών το 2018 - 2019 αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Γκοτσόπουλος σε συνέντευξή του

Την ανάγκη αγαστής συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των ΟΤΑ για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο

κ. Γκοτσόπουλος χαρακτηρίζει ως «μεγάλη τομή στη διοικητική οργάνωση και λειτουργία των δήμων και των περιφερειών» το έργο για την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, που θα αρχίσει εντός του έτους. Για την υλοποίηση του έργου αυτού υπεγράφη πρόσφατα προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των θεσμικών εκπροσώπων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, ενώ φορέας υλοποίησης θα είναι η ΕΕΤΑΑ. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτό το πολύ σπουδαίο έργο γίνεται σε πλήρη και απόλυτη συνεργασία του υπουργείου, με τους δήμους και τις περιφέρειες», τονίζει.

Για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη", ο κ. Γκοτσόπουλος εκφράζει την πεποίθηση ότι, παρά τις όποιες διαφωνίες για επιμέρους θέματα, μπορούν να υπάρξουν κοινές απόψεις κυβέρνησης και αιρετών προκειμένου «να πάψει η αυτοδιοίκηση να είναι ο φτωχός συγγενής του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας».

Ως άνθρωπος με θητεία σε δημαρχιακό θώκο (πρώην δήμαρχος Παλλήνης), πιστεύει ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, εάν συνοδεύεται με ασφαλιστικές δικλείδες που θα ενισχύσουν ουσιαστικά την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Επιπλέον σημειώνει ότι η ισχύς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν εξαρτάται μόνο από το εκλογικό σύστημα αλλά και από μια σειρά άλλους παράγοντες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ μιλά ακόμα για την επέκταση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, για τις αλλαγές στις προδιαγραφές λειτουργίας των παιδικών σταθμών των δήμων, καθώς και για τα προγράμματα ενίσχυσης των ΟΤΑ για την αναπτυξιακή και οργανωτική λειτουργίας τους.

«Θα γίνει αγώνας δρόμου. Για να αποφύγει το υπουργείο τις τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες συνοδεύουν τα μεγάλα έργα και είναι χρονοβόρες, πρότεινε να προχωρήσουν από φέτος οι δήμοι που έχουν σοβαρό πρόβλημα, στην ίδρυση επιπλέον δύο τμημάτων ο καθένας ώστε να μπορούν να απορροφηθούν 5.000-10.000 παιδιά. Ουσιαστικά πρόκειται για ανακατασκευή ήδη υπαρχόντων κτιρίων, προκειμένου να λειτουργήσουν ως παιδικοί σταθμοί. Αυτό γίνεται με πρόχειρους διαγωνισμούς, ώστε τουλάχιστον έως το φθινόπωρο να έχουμε αυτά τα επιπλέον τμήματα. Με δεδομένο ότι τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί (15-20 εκατ. ευρώ), είναι αναγκαίο οι υπηρεσίες των δήμων σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ να επισπεύσουν, προκειμένου να έχουμε φέτος -το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος- τα πρώτα αποτελέσματα και να μειωθούν τα παιδιά που μένουν εκτός δομών.» ανέφερε ο κ. Γκοτσόπουλος.

Σχετικά με τις αλλαγές των προδιαγραφών λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα πολλοί δήμαρχοι να εκφράζουν φόβους ότι θα αναγκαστούν να βάλλουν λουκέτο σε ορισμένους από αυτούς ο κ. Γκοτσόπουλος απάντησε «Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, διότι όντως μέχρι τώρα υπήρχε ένα ασαφές νομικό πλαίσιο για τους όρους λειτουργίας των παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα. Υπάρχουν κάποια προβλήματα με παιδικούς σταθμούς που στεγάζονται σε κτίρια της δεκαετίας του ΄60 και του ΄70 και που ήταν παλιά κρατικοί παιδικοί σταθμοί και μεταφέρθηκαν στους δήμους. Η κατασκευή τους είναι προβληματική, όχι για την ασφάλεια, αλλά για την χωρητικότητά τους, για το μέγεθος του προαύλιου χώρου κ.λπ., ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, πάντως, προβλέπει τρία στάδια προσαρμογών: Οι πρώτες αλλαγές να γίνουν μέχρι τον Ιούλιο του 2018, οι δεύτερες αλλαγές μέχρι τον Αύγουστο του 2019 και οι πιο σοβαρές αλλαγές σε βάθος πενταετίας. Γι΄ αυτές τις προσαρμογές που θα πρέπει να κάνουν οι δήμοι υπάρχει ένα κονδύλι 95 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών. Χρειάζεται μια ευελιξία ώστε και ο κανονισμός να εφαρμοστεί και οι δήμοι να μην προχωρήσουν σε κλείσιμο παιδικών σταθμών. »

ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα