Γιατί τα τεστ αντισωμάτων δεν δείχνουν την πραγματική ανοσία

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι εξετάσεις αντισωμάτων για τον κορονοϊό δεν μπορούν να ανιχνεύσουν το εύρος της ανοσιακής απόκρισης στο εμβόλιο

«Τα αντισώματα και οι εξετάσεις που κάνουμε δεν ανιχνεύουν το σύνολο της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο. Ανιχνεύουν 1 ή 2 είδη αντισωμάτων από την πολυκλωνική απάντηση αντισωμάτων που κάνει ο οργανισμός μας», διευκρίνει ο Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζοντας πως «κάθε εργαστήριο έχει επιλέξει ανιχνεύει μόνο κάποια

είδη».

«Ένας με χαμηλό δείκτη δεν σημαίνει ότι έχει χαμηλή άμυνα ή ανοσία έναντι στον ιό», τονίζει ο καθηγητης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. Όπως εξηγεί, άλλωστε, η κυτταρική ανοσία καθορίζει και τη χημική. Τα κύτταρα μνήμης έχουν τη συνταγή και καθοδηγούν άλλα κύτταρα του οργανισμού, τα β λεμφοκύτταρα, να παράγουν αντισώματα:

«Συνεπώς με την είσοδο του ιού στο σώμα μας η κυτταρική ανοσία έχει ακόμα τη μνήμη και καθοδηγεί άμεσα τα β λεμφοκύτταρα να παράγουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και να καταστείλουν τον ιό εν τη γενέσει».

«Όσοι έκαναν AstraZeneca, θα κάνουν τρίτη δόση mRNA»

Την ίδια ώρα, ο κ. Τζανάκης χαρακτηρίζει «σωστή» την απόφαση για τρίτη δόση εμβολίου. Όσοι έκαναν AstraZeneca, μάλιστα, θα κάνουν τρίτη δόση mRNA:

«Έχει δοκιμαστεί η μίξη των εμβολίων και ξέρουμε ότι η ανοσιακή απάντηση μετά από έναν ολοκληρωμένο εμβολιασμό με AstraZenca και mRNA είναι πάρα πολύ καλή και ασφαλής. Οι πιθανότητες μυοκαρδίτιδας είναι 1-2 στις 500.000 και μάλιστα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς έφηβους. Ξεπερνιέται εύκολα με μια μικρή θεραπεία εκτός νοσοκομείου», προσθέτει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τέλος, η βιασύνη για τρίτη δόση συνδέεται με την επιδημιολογική και εμβολιαστική εικόνα της χώρας. «Προφανώς η Δανία και η Πορτογαλία με 90%-95% εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες και πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να μην πάρει απόφαση για τρίτη δόση. Η απόφαση αυτή συσχετίζεται με αναποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων ηλικιών».

Εάν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι μεγάλοι, δε θα υπήρχε τέτοια ζέση για τον εμβολιασμό των παιδιών, καταλήγει ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα