Γιατί ο Ανδρουλάκης βάζει ως προϋπόθεση για κυβέρνηση συνεργασίας τη διερεύνηση των υποκλοπών

Άλλο ένα στοιχείο της προγραμματικής βάσης που θέτει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας έχει ανεβάσει στις παρεμβάσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης, το οποίο, ενδεχομένως, δεν έχει αναδειχθεί, στον βαθμό που θα έπρεπε από τα ΜΜΕ.

Πρόκειται για το ζήτημα της διερεύνησης των υποκλοπών, το οποίο, όχι μόνο δεν έχει ξεχάσει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά φαίνεται πως προετοιμάζει το έδαφος να αναδείξει σε κομβικό

σημείο ενδεχόμενων μετεκλογικών διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση πολυκομματικής κυβέρνησης.

Δεν δόθηκε η πρέπουσα προσοχή…

Με αυτή τη μετεκλογική προοπτική, κατά τη χθεσινή (τελευταία) ομιλία του στην ευρωβουλή ο κύριος Ανδρουλάκης δήλωσε εμφατικά πως θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, ώστε «οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση».

Επιπλέον, δύο μέρες πριν, σε τηλεοπτική εμφάνιση (ΣΚΑΙ) είχε προαναγγείλει ότι μια «Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών θα στοιχείο της προγραμματικής σύγκλισης που θα θέσει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές», υπογραμμίζοντας ότι η εν λόγω επιτροπή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «χωρίς την καταχρηστική χρήση» του απορρήτου, «ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια και να πάνε στη δικαιοσύνη αυτοί που είχαν το θράσος να παρακολουθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τον πολιτικό αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και άλλους ανθρώπους». Μάλιστα, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ανάφεραν στο «Dnews» ότι η συγκεκριμένη δήλωση του προέδρου του κόμματος δεν αναδείχθηκε στον βαθμό που της αναλογούσε.

Εκ νέου διερεύνηση, χωρίς απόρρητο

Με μια πρώτη προσέγγιση, η διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές είναι εύλογο να προαναγγέλλεται, ως ένα από τα πεδία προγραμματικής συνεννόησης μετεκλογικών συνεργασιών, από έναν αρχηγό κόμματος που έχει πέσει θύμα παρακολούθησης. Ωστόσο, ο επιτακτικός τρόπος που θέτει το θέμα ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να αντικατοπτρίζει μία ακόμη προειδοποίηση, προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσκρούει, μεταξύ άλλων και σε πολύ συγκεκριμένους λόγους εφαρμοσμένης πολιτικής που αφορούν την ουσιαστική διαλεύκανση των υποκλοπών.

Και αυτό, ακόμη περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψη τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει οχυρωθεί πίσω από το απόρρητο… Από την Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν, δε, την ανάγκη να εξεταστούν εκ νέου οι Δημητριάδης, Κοντολέων και Βλάχου, χωρίς να κρύβουν στοιχεία επικαλούμενοι ακριβώς το θέμα του απόρρητου, το οποίο μπορεί να αρθεί με μία απλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Προειδοποίηση ότι οι όροι θα είναι αυστηροί

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη τροχιοδεικτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα μπει άνευ όρων και άνευ προγραματικής συμφωνίας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και πως εννοεί στα σοβαρά όσα λέει για το «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης». Δηλαδή, η αυτονομία του κόμματος και η προστασία του από το να γίνει συμπλήρωμα οπουδήποτε από τα δύο μεγάλα εμφανίζεται ως κάτι που θα προστατευτεί και μετεκλογικά και όχι μόνο ρητορικά σε προεκλογικό χρόνο.

#ΝΙΚΟΣ_ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ_ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα