Γιατί εκτινάχθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού τις τρεις τελευταίες ημέρες

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παρατηρείται τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Αττική και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, εξήγησε γιατί συμβαίνει αυτό.

Εκτίναξη των κρουσμάτων στην Αττική σημειώνεται τις τελευταίες τρεις μέρες. Ειδικότερα, έχουν πραγματοποιηθεί τρία συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων στις 21 (2.264) στις 22 (2.307) και στις 23 Δεκεμβρίου (2.625), όπως σημειώνει το news4health.

Μέσα σε τρεις ημέρες δηλαδή έχουν εντοπιστεί συνολικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής 7.196 κρούσματα. Αναλογικά με το συνολικό

αριθμό των κρουσμάτων αυτές τις τρεις ημέρες, αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 40% επί του συνόλου των θετικών περιστατικών.

Πώς εξηγεί την εκτίναξη κρουσμάτων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και την απέδωσε σε δύο λόγους.

Αρχικά, εκτίμησε ότι σε αυτή συνέβαλε η μετάλλαξη Όμικρον. Ωστόσο στάθηκε και στην αύξηση διενέργειας self test που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Θυμίζουμε ότι στις αρχές Δεκέμβρη είχε δοθεί δωρεάν ένα self test ενώ από χθες άνοιξε η πλατφόρμα για την παραλαβή ακόμα δύο δωρεάν self test από τα φαρμακεία.

Έχουμε μία αύξηση σημαντική στη χρήση των self test κάτι που συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες δεν είχαμε. Έτσι, αναμένεται να ανέβει το ποσοστό των κρουσμάτων λόγω των self test. Βρίσκουμε, δηλαδή, περισσότερα κρούσματα που δε θα βρίσκαμε αν δεν κάναμε τόσα πολλά self test

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, όταν δηλώνει κάποιος στην ΗΔΙΚΑ αν βγήκε θετικός πρέπει να αναφέρει αν αυτό προέρχεται από self test και έτσι διαπιστώνεται η αύξηση.

Ας σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 78 εκατ. αντιγονικά self test σε περίπου 6,5 εκατ. πολίτες. 65 εκατ. δηλώσεις πέρασαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μέχρι χθες το βράδυ το σύνολο των θετικών self test που επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια από επαγγελματία υγείας ήταν 221.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα