Για αυτούς τους λόγους αξίζει να...λιαστείτε

Δεν είναι τυχαίο που μας κάνει καλό η ηλιοθεραπεία και αρκετοί άνθρωποι νιώθουν ηρεμία όταν...λιάζονται.

Ο ζεστός καιρός που επικρατεί το τελευταίο διάστημα (για καλή μας τύχη) συνέπεσε και με χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού οπότε σιγά σιγά μπορούμε να χαρούμε τις όμορφες μέρες που έρχονται. Γιατί όμως αισθανόμαστε όμορφα - αρκετοί τουλάχιστον - όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία ή γενικά όταν καθόμαστε στον ήλιο; Ποια είναι τα οφέλη και ποια η επιστημονική εξήγηση που υπάρχει.

Η σχέση του ήλιου με την ορμόνη της ...χαράς

Η ηλιοφάνεια σχετίζεται με τα επίπεδα σεροτονίνης που είναι γνωστή και ως ορμόνη της χαράς. Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν εποχιακή κατάθλιψη - -Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) για την ακρίβεια - καθώς το φθινόπωρο οι μέρες μικραίνουν όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα.

Μια μελέτη που έγινε στην Αυστραλία μάλιστα έδειξε ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό τους τις μέρες με ηλιοφάνεια σε σχέση με τις μέρες που έχει συννεφιά. Παράλληλα, οι περισσότεροι νιώθουν περισσότερο το συναίσθημα της ευχαρίστησης και της αγαλίασης, γεγονός το οποίο μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Η μελέτη το πήγε και πιο μακριά...καθώς παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ξαπλώστρες για ηλιοθεραπεία βιώνουν πιο έντονα το συναίσθημα της εφορίας το οποίο και εξηγεί γιατί υπάρχει μια εξάρτηση της διάθεσης αρκετών ανθρώπων από τις...εποχές.

Παρόλα αυτά, η θέση αυτή δεν είναι απόλυτη ωστόσο, εκτιμούν ότι οι ακτίνες UV επηρεάζουν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη στον οργανισμό μας τα οποία και παράγουν τις ενδορφίνες.

Ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι το γεγονός ότι ο ήλιος βελτιώνει την διάθεσή μας δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυξάνει και τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος...

Για ποιους άλλους λόγους ο ήλιος μας κάνει περισσότερο καλό από όσο νομίζουμεΗΛΙΟΣΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΕΙΔΗΣΕΙΣΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Keywords
Τυχαία Θέματα
Για αυτούς τους λόγους αξίζει να...λιαστείτε,