Γενς Στόλτενμπεργκ:Μικρή πρόοδος η αποχώρηση των Ρώσων από τα σύνορα με Ουκρανία

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε στην κρίση στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας και ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση, αλλά ακόμα δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το σημείο.

Συγκεκριμένα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε δει

μεγάλη πρόοδο σχετικά με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι τα «σημάδια» που έρχονται από τη Ρωσία, αναφορικά με τις προσπάθειες να υπάρξει λύση δια μέσου της διπλωματίας, δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Σχολίασε ότι η Ρωσία είχε αποσύρει στρατεύματα στο παρελθόν, μόνο και μόνο για να τα επαναφέρει.

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων, όχι μόνο στρατευμάτων αλλά και εξοπλισμού» ξεκαθάρισε.

Ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μια «μαχητική δύναμη χωρίς προηγούμενο από τον Ψυχρό Πόλεμο». «Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση, αλλά η Ρωσία έχει ακόμη χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού: σταματήστε να προετοιμάζεστε για πόλεμο, και αρχίστε να προετοιμάζεστε για μια ειρηνική λύση» ήταν το μήνυμά του.

Σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπενθύμισε τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. «Η απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους δρόμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα