Γαλλία - Τουρκία για το Euro 2020: Σε «κόκκινο συναγερμό» το Παρίσι λόγω Συρίας

Το παιχνίδι ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία (14/10, 21:45) θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη θέση του έβδομου προκριματικού ομίλου του Euro 2020, ενώ θα εξασφαλίσει την πρόκριση για τον νικητή της σημερινής αναμέτρησης στα τελικά της διοργάνωσης.

Οι δύο ομάδες, ισοβαθμούν στους 18 βαθμούς μετά από 7 παιχνίδια και αποτελούν τα φαβορί για την πρόκριση στην τελική φάση του Euro, αλλά το ποδοσφαιρικό σκέλος του παιχνιδιού σήμερα, έχει περάσει ήδη

σε δεύτερη μοίρα.

Το ματς έχει χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου, μετά και την πολιτική ένταση των δύο χωρών λόγω Συρίας. Η Γαλλία έχει ζητήσει επισήμως από την Άγκυρα να σταματήσει την στρατιωτική επίθεση στα κουρδικά εδάφη, κάτι που δημιούργησε επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στο «Stade de France» θα βρίσκονται περισσότεροι από 30.000 Τούρκοι, έτοιμοι να αποδοκιμάσουν τον γαλλικό εθνικό ύμνο, περιμένοντας ίσως επανάληψη του στρατιωτικού χαιρετισμού ως πανηγυρισμό σε περίπτωση σκοραρίσματος από τους τούρκους διεθνείς.

Στο πλαίσιο του αγώνα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν - Ιβ Λεντριάν αποφάσισε να μην παρευρεθεί στο γήπεδο, ενώ υπάρχουν Γάλλοι πολιτικοί που ζητούν την ματαίωση του αποψινού παιχνιδιού.

«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε αξιοπρεπώς αύριο στο Σταντ ντε Φρανς αυτούς που χαιρετίζουν τη σφαγή των κούρδων συμμάχων μας!», έγραψε το βράδυ της Κυριακής στο Twitter ο βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος UDI Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ. Ο κ. Λαγκάρντ είναι πρόεδρος της ομάδας μελετών για τους Κούρδους στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Από την άλλη, οι Τούρκοι υπουργοί Αθλητισμού και Δικαιοσύνης, μαζί με τον τούρκο πρεσβευτή στο Παρίσι, αναμένεται να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση από την εξέδρα των επισήμων του γηπέδου.

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι ένα πράγμα, το ματς είναι ένα άλλο. Αν και μπορεί να υπάρξουν σ’ αυτό προκλήσεις, θα προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε», τόνισε ο πρεσβευτής της Τουρκίας Ισμαήλ Χακί Μουσά, σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εντάσεις στο περιθώριο του ματς.

{https://twitter.com/MilliTakimlar/status/1182782856017391617?s=20}

 Ο πανηγυρισμός - πρόκληση με την Αλβανία

Η Τουρκία επικράτησε με 1-0 της Αλβανίας το βράδυ της Παρασκευής (11/10) στο «Σουκρού Σαράτσογλου». ο Τσενκ Τοσούν, σκόραρε στο 90+1 το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, το οποίο έστειλε την Τουρκία στην πρώτη θέση του ομίλου και στο +6 από την 3η Ισλανδία.

Το σημαντικό αποτέλεσμα για τη γειτονική χώρα επισκιάστηκε πλήρως από τον πανηγυρισμό του γκολ. Συγκεκριμένα, το No Politica που ευαγγελίζεται η UEFA πήγε...περίπατο, με τους παίκτες της Τουρκίας να παρατάσσονται μπροστά από την εξέδρα και να χαιρετούν στρατιωτικά το γκολ τους, επικροτώντας με το δικό τους τρόπο την εισβολή της χώρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, που έχουν προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολίτες και άμαχος πληθυσμός.

Η UEFA αναμένεται να αντιδράσει, καθώς ο πανηγυρισμός έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι και μετά το τέλος του αγώνα κι ενώ οι παίκτες είχαν μεταβεί στα αποδυτήρια, έβγαλαν φωτογραφία χαιρετώντας και πάλι στρατιωτικά. Η σχετική φωτογραφία «ανέβηκε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της τουρκικής ομάδας, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Η UEFA, μετά από 2 ημέρες κωλυσιεργίας αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία είχε αποφύγει την ανάμιξη, με τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου της, Φιλίπ Τάουνσεντ, να δηλώνει ότι "ο κανονισμός απαγορεύει τις πολιτικές και θρησκευτικές αναφορές, θα εξετάσουμε την κατάσταση". Στη συνέχεια όμως, ανασκεύασε δηλώνοντας "Για τώρα δεν υπάρχει τίποτα, υπήρξε απλά μια παρανόηση".

Τη Δευτέρα η UEFA άνοιξε έρευνα για το περιστατικό, κατά το οποίοι οι διεθνείς ποδοσφαιριστές φέρονται να πήραν θέση υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξήγαγαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη βόρεια Συρία, ενέργεια που υποστηρίχθηκε άλλωστε και από τα social media των παικτών της.

Η ομοσπονδία της Τουρκίας πόσταρε και μια σχετική φωτογραφία από τα αποδυτήρια, μετά το τέλος του αγώνα, όπου σύσσωμη η αποστολή της Τουρκίας χαιρετούσε στρατιωτικά, με αρκετούς παίκτες να κάνουν like στο ποστάρισμα, κάτι που πήραν πίσω αργότερα.

 Δηλώσεις του ομοσπονδιακού προπονητή της Τουρκίας, Σενιόλ Γκιουνές

Ο Τούρκος ομοσπονδιακός προπονητής Σενιόλ Γκιουνές, έκανε έκκληση προς τους φιλάθλους της εθνικής ομάδας, ώστε να επιδείξουν "πνεύμα αδελφοσύνης" στους Γάλλους, κατά τη διάρκεια του σημερινού παιχνιδιού.

Ο Γκιουνές διαβεβαίωσε ότι η ομάδα του "ενθαρρύνει τους στρατιώτες", αλλά επιθυμεί "αυτές οι συζητήσεις να μην κυριαρχήσουν στον αγώνα".

Στρατιωτικός πανηγυρισμός Τσολάκ (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κρίκων)

Μία ακόμα περίπτωση στρατιωτικού χαιρετισμού υπήρξε και από τον Ιμπραχίμ Τσολάκ, νικητή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης που διεξήχθη στην Στουτγκάρδη.

Ο Τσολάκ ήταν πρώτος στους κρίκους και κατά τη διάρκεια της απονομής, χαιρέτησε στρατιωτικά, δηλώνοντας έτσι την υποστήριξη του στην πολεμική εκστρατεία της Τουρκίας, με την εισβολή στη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα