Φυσικό αέριο: Κλείνει στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα το πλαφόν

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο

τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα οι Financial Times μιλούσαν για σχέδιο με τις τιμές του φυσικού αερίου στα 188 ευρώ/MWh μόλις φθάσουν σε αυτό το επίπεδο για τρεις ημέρες.

Τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ελλάδας, πιέζουν εδώ και αρκετούς μήνες τις Βρυξέλλες να θεσπίσουν ένα ανώτατο όριο, με την ελπίδα να διατηρήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές χαμηλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Διατακτική Γερμανία, Ολλανδία και Δανία

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία είναι μεταξύ των κρατών μελών που παρέμειναν επιφυλακτικές ως προς την παρέμβαση στις αγορές, υποστηρίζοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές θα οδηγούσαν σε αυξημένη χρήση φυσικού αερίου και θα προκαλούσαν τους εμπόρους να στέλνουν αέριο αλλού.

Οι χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω των 300 €/MWh - το ισοδύναμο άνω των 500 δολαρίων το βαρέλι σε όρους πετρελαίου - το καλοκαίρι, αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες μέσω της μεγαλύτερης οδού προς τη δυτική Ευρώπη, της γραμμής Nord Stream 1 προς τη Γερμανία.

Το προτεινόμενο ανώτατο όριο θα κάλυπτε τα συμβόλαια παραγώγων φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς TTF για προμήθειες ενός μήνα έως ενός έτους.

Αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρότεινε ότι το όριο θα ενεργοποιούνταν όταν οι τιμές των συμβολαίων TTF για το επόμενο μήνα έφταναν τα 275 ευρώ/MWh για 10 ημέρες - τόσο υψηλές που δεν θα είχαν τεθεί σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια των τιμών ρεκόρ το καλοκαίρι.

Οι μηνιαίες τιμές φυσικού αερίου στον ολλανδικό δείκτη αναφοράς διαπραγματεύονταν γύρω στα 112 €/MWh τη Δευτέρα.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #Reuters #ΠΛΑΦΟΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα