Φωτίου: Άμεση μετεγκατάσταση των Ρομά που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης

Την άμεση μετεγκατάσταση των Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης, προανήγγειλε η Θεανώ Φωτίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμετέχοντας σε σημερινή συνάντηση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά με εκπροσώπους των Περιφερειών και των Διαχειριστικών Αρχών τους, υπογράμμισε ότι από τους 371 οικισμούς Ρομά που χαρτογραφήθηκαν σε όλη τη χώρα, υπάρχουν 70 που βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης. Αυτοί οι οικισμοί «θα μετεγκατασταθούν

με συνέργεια της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και των Δήμων».

Με τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Ρομά, το υπουργείο Εργασίας κατάφερε να γνωρίζει πια, πόσοι καταυλισμοί υπάρχουν και σε ποια κατάσταση βρίσκονται, με κάθε λεπτομέρεια.

Το θεσμικό πλαίσιο που συγκροτήθηκε για την προσωρινή μετεγκατάσταση, περιλαμβάνει συγκεκριμένους κανόνες. Στόχος είναι οι οικισμοί να μην είναι γκέτο, να βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό και να διαθέτουν τις προβλεπόμενες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους Δήμους, που προσφέρουν την έκταση. Τα σχέδια της μετεγκατάστασης πραγματοποιούνται από την Ειδική Γραμματεία Ρομά, σε συνεργασία με ένα σύνολο τεχνικών συμβούλων. Αφού τα σχέδια ολοκληρωθούν, θα δίνονται στους Δήμους για να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης. Όπως έγινε γνωστό από τη συνάντηση, ήδη το υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμο για την περιοχή της Άμφισσας.

Για κάθε συνοικισμό που μετεγκαθίσταται θα εκδίδεται σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα συνοδεύεται από το αντίστοιχο σχέδιο γενικής διάταξης οικισμού.
Η υλοποίηση των σχεδίων, αν χρειαστεί, θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Δεν θα περιμένουμε χρόνια για να μετεγκαταστήσουμε τους Ρομά και να τους βγάλουμε από την εξαθλίωση», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Φωτίου.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα δημιουργηθούν και πολυκέντρα για να στηρίξουν τους Ρομά. Πρόκειται για προκατασκευασμένους οικίσκους όπου τα παιδιά των Ρομά θα μπορούν να πλένονται και να ντύνονται, να υποστηρίζονται εκπαιδευτικά και υγειονομικά και να παρέχονται δράσεις ολιστικές για τη νεολαία. Τα πολύκεντρα τοποθετούνται σε οικόπεδο του Δήμου ή κάποιου φορέα που το παραχωρεί για αυτή τη χρήση. Όλο το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι σε ισχύ.

«Οι δράσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα. Η ελπίδα μας είναι τα παιδιά. Η νέα γενιά των Ρομά. Γι αυτό με ενδιαφέρουν πολύ οι δράσεις εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι να παρακολουθεί το παιδί του την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αλλιώς χάνει το ΚΕΑ. Η ΗΔΙΚΑ πρόκειται να συνδεθεί με το «My School», ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιο παιδί σταματά το σχολειό. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας γνωρίζουμε ότι ήδη καταγράφεται τεράστια αύξηση της παρακολούθησης των παιδιών Ρομά στο σχολειό. Όλα αυτά είναι μέτρα που θεωρούμε ότι θα φέρουν τους Ρομά σε μια νέα σύγχρονη εποχή και γνωρίζουμε ότι ήδη τα έχει αγκαλιάσει η κοινότητα των Ρομά», κατέληξε η κυρία Φωτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα