Φωτιά στον Σχίνο: Συνεχίζεται η μάχη με την πυρκαγιά, στόχος να οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα (βίντεο, εικόνες)

Η Πυροσβεστική συνεχίζει τη μάχη με την πυρκαγιά στη δυτική Αττική με στόχο να οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα. Δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κατασβήσουν τα διάσπαρτα σημεία που συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά. Μεγάλες οι καταστροφές. «Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η πυρκαγιά», τόνισε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης.

Η φωτιά, που ξεκίνησε από τον Σχίνο της Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης (19/05) συνεχίζει να έχει εστίες στη Δυτική Αττική, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν στοχο την οριοθέτηση της πυρκαγιάς

μέσα στην ημέρα. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη όλη τη νύχτα με τις αναζωπυρώσεις. Τεράστιες οι καταστροφές που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στην περιοχή, στάχτη 55.000 στρέμματα.

Πλέον δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις από προσπαθούν να κατασβήσουν τα διάσπαρτα σημεία που συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά. Η εικόνα της φωτιάς που μέχρι στιγμής έχει κάψει πάνω από 55.000 στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και σπίτια και αγροικίες, είναι καλύτερη, αφού οι θυελλώδεις άνεμοι των προηγούμενων ημερών έχουν εξασθενήσει.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο

Συνολικά στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», οκτώ Α/Φ, οκτώ PZL, δύο Ε/Π και ακόμη δύο Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν: δύο Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Δεν ξεκίνησε από αμέλεια η πυρκαγιά»

Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης μίλησε στον «ΑNT1» και τόνισε πως «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».

«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», τόνισε απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα.

Ο κ. Κολοκούρης συμπλήρβσε πως «η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».

Για την εικόνα του μετώπος με το πρώτο φως της ημέρα το Σάββατο ανέφερε πως υπάρχει μια βασική εστία σε πεδινό σημείο, προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις και έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις και από εναέρια μέσα. Επίσης συμπλήρωση πως είναι πολύ σημαντικό πως από μια τέτοια πυρκαγιά δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Meteo: Τι οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά - Στάχτη 55.000 στρέμματα

Μια πρώτη ανάλυση στην καταστροφική φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από καύση κλαδιών σε χωράφι - κάνει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με την πυρκαγιά να κάψει συνολικά 55.000 στρέμματα. Βίντεο δείχνει από ψηλά την καταστροφή στο Αλεποχώρι.

Το meteo παραθέτει, λοιπόν, τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Όρη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε, μεταξύ άλλων:

Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών Έπνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα. Η πυρκαγιά ανέπτυξε χθες, Πέμπτη, τον δικό της καιρό Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Η ανάλυση του meteo:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, η οποία εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα την Παρασκευή 21/05.

Με την παρούσα ανακοίνωση, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιχειρεί να προσφέρει μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

Τι διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή σε Σχίνο, Αλεποχώρι και Μέγαρα

Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.

Βίντεο δείχνει από ψηλά την καταστροφή στο Αλεποχώρι

Την ίδια ώρα, κόβει την ανάσα βίντεο που τράβηξε κάμερα από drone και το οποίο αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας. Το βίντεο του megaratv.gr, καταγράφει πλάνα από την περιοχή Ντουράκο Αλεποχωρίου μέχρι και την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρυνού, ενώ το μέτωπο έχει περιοριστεί.

Διαβάστε ακόμα:

Πυροσβεστική: Αυτές είναι οι «κόκκινες περιοχές» που προκαλούν ανησυχία (βίντεο)

Εικόνα αποκάλυψης από δορυφόρο για τη φωτιά στην Κορινθία (εικόνες, βίντεο)

ΦΩΤΙΑΠΥΡΚΑΓΙΑΣΧΙΝΟΣΑΤΤΙΚΗΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα