Φωτιά στην Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις εστίες - Ανθρώπινη «αλυσίδα» από πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους (βίντεο)

Η μάχη με τις φλόγες στη φωτιά της Εύβοιας συνεχίζεται για 8η ημέρα. Ανθρώπινη «αλυσίδα» από πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκου. Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα, όλοι περιμένουν και τα εναέρια μέσα. Μεγάλο στοίχημα παραμένει να μην περάσει το μέτωπο στο τελευταίο κομμάτι δάσους που έχει απομείνει από την πλευρά της Ιστιαίας και της Αιδηψού, φτάνοντας ξανά στον Ευβοϊκό.

Άλλη μια πολύ δύσκολη νύχτα βίωσαν οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια, όπου η μεγάλη φωτιά δεν έχει τιθασευτεί και το μεγάλο στοίχημα παραμένει να μην περάσει το

μέτωπο το τελευταίο κομμάτι δάσους που έχει απομείνει από την πλευρά της Ιστιαίας και της Αιδηψού, φτάνοντας ξανά στον Ευβοϊκό.

Σ' αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται η μεγάλη μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις εστίες που υπάρχουν. στις Καματριάδες, οι κάτοικοι, οι πυροσβέστες και οι εθελοντ΄ές όλο το βράδυ προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά για να μην επεκταθεί, έχοντας δημιουργήσει μία αντιπυρική ζώνη περίπου 20 μέτρων.

Φλόγες καίνε, επίσης, μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς, περιοχή για την οποία το βράδυ της Δευτέρας (09/08) δόθηκε εντολή εκκένωσης από το «112», αν και πολλοί κάτοικοι δεν έφυγαν, ώστε να σώσουν τις περιουσίες τους. Σ' αυτές τις δυο περιοχές υπάρχουν άλλα δυο μέτωπα. Δημιουργήθηκε, άλλωστε, ανθρώπινη «αλυσίδα» από πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους κόντρα στα πύρινα μέτωπα όλη τη νύχτα και τώρα όλοι περιμένουν με το πρώτο φως της ημέρας και τα εναέρια μέσα, ώστε να λάβει ένα τέλος ο εφιάλτης. Μέχρι στιγμής, οι πυκνοί καπνοί λόγω της αιθαλομίχλης καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση των πύρινων μετώπων από εναέρια μέσα.

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα. Τη νύχτα οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.

Μιλώντας στην «ΕΡΤ», ο πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδων, τόνισε πως «με το πρώτο φως της ημέρας, μας έχουν υποσχεθεί ότι θα έρθουν αεροπλάνα. Έχουμε πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής. Αν περάσει από εδώ, πάει στην Καστανιώτισσα και από εκεί στην Αιδηψό. Δεν έχει πολύ καπνό. Νομίζω ότι θα μπορέσουν να πετάξουν».

Τι έγινε μέσα στη νύχτα

Τα χωριά της Εύβοιας, Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο, Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικό, νιώθουν πολλές φορές το τελευταίο διήμερο την απειλή από τις φλόγες.

Τις τελευταίες ώρες, ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες τώρα δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από εθελοντές, από κατοίκους, από ενισχύσεις που ήρθαν απ’ το εξωτερικό, ιδίως από τη Σερβία με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, μέχρι να πέσει ο ήλιος, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του πύρινου μετώπου.

Στο χωριό Καματριάδες, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε, αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη απόσταση.

«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς», προβλέπουν οι κάτοικοι και επαναλαμβάνουν και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ».

Λίγο πριν τις 20:00, το «112» εξέδωσε έκτακτο μήνυμα εκκένωσης στους κατοίκους της Αβγαριάς. «Αν βρίσκεστε στην #Αβγαριά Εύβοιας, εκκενώστε τώρα προς #Ιστιαία Εύβοιας – Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», έγραφε το μήνυμα.

Οι φλόγες επέμεναν να περνάνε, να καταστρέφουν, να αφήνουν πίσω αποκαΐδια και πυκνό καπνό. Οι άνθρωποι φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Σε καθένα απ’ τα χωριά εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω από τις αυλές τους.

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, και συμπληρώνει: «Τα χωριά τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν».

Εν τω μεταξύ, από σήμερα Τρίτη (10/08) μπαίνουν στη μάχη κατάσβεσης της φωτιάς στη βόρεια Εύβοια, 143 Πολωνοί πυροσβέστες με 46 οχήματα, οι οποίοι έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας (09/08) και διανυκτέρευσαν στο πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη, στις Σέρρες.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αρχηγός των Πολωνών πυροσβεστών έχουν παρακολουθήσει από τα μέσα ενημέρωσης την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια και είναι έτοιμοι να συνδράμουν στο έργο των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1424959837318828050?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα