Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Μεγάλη μάχη με τις φλόγες, ανυπολόγιστη η καταστροφή – Συνεχίζονται οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα (βίντεο, εικόνες)

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μεγάλη μάχη με τη φωτιά Βαρυμπόμπη, Τατόι, Κρυονέρι, Θρακομακεδόνες, Αδάμες. Ξεκίνησαν ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Μεγάλες οι καταστροφές, με καμένα σπίτια και χαμένες περιουσίες, ενώ έχουν πεθάνει και πολλά ζώα. Νέο μήνυμα από το 112.

Η τιτάνια μάχη από τους 520 Πυροσβέστες με τις φλόγες σε Βαρυμπόμπη, Τατόι, Κρυονέρι,

Θρακομακεδόνες, Αδάμες συνεχίζεται και με το πρώτο φως της ημέρας, ενώ σηκώθηκαν από το πρωί και αεροπλάνα, την ίδια ώρα που το «112» έστειλε από τα ξημερώματα στους κατοίκους περιοχών του Κρυονερίου για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επί τόπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Η καλή είδηση, προς ώρας τουλάχιστον, είναι πως φαίνεται να σώζεται το Κρυονέρι, ενώ μέσα στη νύχτα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί μέρος του. Οι καταστροφές είναι μεγάλες στην περιοχή, με καμένα σπίτια, επιχειρήσεις και χαμένες περιουσίες, ενώ έχουν πεθ΄ανει και πολλά ζώα. Η Πυροσβεστική προσπάθησε όλη την νύχτα να μην περάσει η φωτιά την Εθνική οδό και οι εστίες να μείνουν στο ρέμα της Χελιδονούς, αλλά και να μην καούν σπίτια στους Θρακομακεδόνες.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη (04/08) στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών Αττικής, επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

{https://www.youtube.com/watch?v=ui1RLabAdJ8}

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκτείνεται σε μία πολύ μεγάλη περίμετρο, στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες.

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς ενώ υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι και το ύψος της Λυκόβρυσης. Τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν κοντά στο κοιμητήριο Κρυονερίου, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα σπίτια που βρίσκονται επί της οδού Ανοίξεως στην περιοχή.

Αποκαταστάθηκε νωρίτερα η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κύμης, από τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας έως την Τατοΐου.

Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Κρυονερίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κρυονέρι, από το ύψος της οδού Δημοκρατίας. Από την πρώτη στιγμή εκκενώθηκαν την Τρίτη (03/08) οι περιοχές Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Θρακομακεδόνες καθώς και το Ολυμπιακό Χωριό.

Περίπου 200 άλογα που βρίσκονταν στην περιοχή, μεταφέρθηκαν εχθές στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου, ενώ με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη απομακρύνθηκαν από τα ανάκτορα στο Τατόι, πολύτιμα αντικείμενα.

Με μήνυμά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά και Μεταμόρφωση Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα και πόρτες και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Μηχανοκίνητο τμήμα της Πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα του στρατού και εθελοντές πυροσβέστες με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από πλευράς αστυνομίας, συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε στην «ΕΡΤ» ότι το πύρινο μέτωπο έχει περιοριστεί προς το Κρυονέρι, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ άμεση ήταν η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ώστε να μην περάσει στον υποσταθμό που βρίσκεται στην περιοχή. Παράλληλα τόνισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην ξεφύγουν τα πύρινα μέτωπα.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επεσήμανε στην «ΕΡΤ» ότι η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη σήμερα το πρωί και αυτό δίνει τη δυνατότητα στα εναέρια μέσα να μπορέσουν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα της. Επίσης, αναφέρθηκε στην έγκαιρη και άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει η ΔΕΗ να απομακρύνει έγκαιρα κορυφές δέντρων που πιθανότατα να προκαλέσει μεγάλες πυρκαγιές. Τέλος υπογράμμισε ότι από δω και πέρα το φαινόμενο του καύσωνα, της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να μας βρει όλους καλύτερους πιο συντονισμένους και με μεγαλύτερη επάρκεια.

Ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης δήλωσε στην «ΕΡΤ» ότι κατάφεραν με υπεράνθρωπη προσπάθεια πυροσβεστών και εθελοντών να μην μπει η φωτιά στο Κρυονέρι και να περιοριστεί στα κτήματα Τατοΐου, και αναμένουν τη συνδρομή των εναέριων μέσων για να καταφέρουν να ελέγξουν τη μεγάλη αυτή πυρκαγιά σε μια κατάφυτη περιοχή.

Μιλώντας στην «ΕΡΤ» ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μιχάλης Βρεττός, ανέφερε ότι ήταν πολύ δύσκολη η νύχτα, καθώς γίνονταν συνεχώς αναζωπυρώσεις. Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στα βόρεια της Βαρυμπόμπης στην κεντρική είσοδο του Τατοΐου, όπως είπε, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόλις σηκωθούν τα εναέρια μέσα θα μπορέσουν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα. Επίσης σημείωσε ότι έχουν απεγκλωβιστεί 315 άτομα.

Η πληγείσα περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις, δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, ο οποίος ήταν σοκαρισμένος από την εικόνα της καταστροφής.

«Τώρα που ξημέρωσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει περιοριστεί, παντού υπάρχουν αποκαΐδια και στάχτες, είναι φοβερό αυτό που έχει συμβεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί, δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, από σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν επίσημη καταγραφή. Θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή, έχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και με τον υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να προχωρήσουμε άμεσα σε αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο έχει πάθει ζημιά ο κόσμος, είναι λυπηρή εικόνα… Απογοήτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττός.

Έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά, τόνισε στην «ΕΡΤ» ο Κώστας Μανιάτης πρόεδρος Τεχνικών της ΔΕΗ, ενώ διέψευσε τα όσα κατήγγειλε ο κ. Βρεττός ότι η φωτιά ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή, επισημαίνοντας ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά υπάρχει μόνο γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης και δεν υπάρχει ούτε υποσταθμός ούτε διακόπτες.

«Πάει προς το κτήμα Τατοΐου»

Μιλώντας στο «Mega» Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, είπε πως φαίνεται κάπως καλύτερη η εικόνα. Το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει, και τώρα κατευθύνεται προς το κτήμα Τατοΐου.

Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής θα ξεκινήσουν στις 6:31, και αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο, όπως λέει και ο Δήμαρχος. Στην περιοχή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Η καταστροφή πάντως είναι ανυπολόγιστη, και μόνο όταν σβήσουν οι φλόγες θα μπορέσει να αποτιμηθεί. Σπίτια, περιουσίες, πανέμορφα άλογα της περιοχής και άλλα άτυχα ζώα έχουν καεί.

Το μήνυμα που εστάλη νωρίτερα για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου. Αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

{https://twitter.com/112Greece/status/1422717061302824963?s=20}

«Μακάρι να ξυπνήσαμε άδικα τον κόσμο»

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο Δήμαρχος Κρυονερίου ανέφερε πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση.

«Βλέποντας τη κατάσταση εκκενώσαμε τμηματικά τη περιοχή της οδού Ανοίξεως ενώ στάλθηκε και μήνυμα από το 112», τόνισε, αλλά υποστήριξε πως η κατάσταση είναι «σε καλό δρόμο» και «μακάρι να ξυπνήσαμε άδικα τον κόσμο». Είπε πως εκεί βρίσκεται μια έκταση με πολλά πεύκα, και παρόλο που δεν φυσάει πολύ, «η φορά του ανέμου είναι προς τα εμάς».

Δείτε και άλλες εικόνες από την περιοχή

Oλονύκτια μάχη με τις φλόγες, το μέτωπο ήταν τριπλό, κάηκαν σπίτια

Νύχτα «κόλαση» στην Αττική, η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη παραμένει σε τρία πύρινα μέτωπα: Ολυμπιακό Χωριό, Τατόι και Θρακομακεδόνες, ενώ έχει δοθεί εδώ και ώρες εντολή εκκένωσης για το Χωριό και τους Θρακομακεδόνες. Αναμένεται ολονύκτια μάχη με τις φλόγες.

Πολλαπλά τα μηνύματα από το 112 σήμερα, καθώς οι ανάγκες για εκκένωση ολοένα και αυξάνονταν καθώς η φωτιά είχε «άγριες διαθέσεις». Οι φλόγες ξέσπασαν μέσα στο δάσος, αλλά γρήγορα κινήθηκαν προς τους γύρω οικισμούς και μπήκαν στον αστικό ιστό.

Εκκενώθηκαν τόσο η Βαρυμπόμπη, όσο και οι Θρακομακεδόνες και ο οικισμός των Αδαμών, όπου στην τελευταία περιοχή αριθμώνται δεκάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

«Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες, στο Ολυμπιακό χωριό ή στη Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές.», αναφέρεται στην τελευταία ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας.

{https://twitter.com/112Greece/status/1422614015105290248}

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση, σημείωσε πως υπήρξαν 315 περιπτώσεις όπου χρειάστηκε η συμβολή στην απομάκρυνση ή και τον απεγκλωβισμό ατόμων, εξαιτίας της φωτιάς.

Παράλληλα, σημείωσε πως η πυρκαγιά έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις και πως στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Την ίδια ώρα, το επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης ώστε να συντονίζει την επιχείριση.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων για την παροχή βοήθειας από τον στρατό στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής να ελεγχθεί η φωτιά. Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως σε 315 περιπτώσεις χρειάστηκε η συμβολή στην απομάκρυνση ή και τον απεγκλωβισμό ατόμων, εξαιτίας της φωτιάς.

Στην επιχείριση συμμετείχαν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., και 3 διμοιρίες ΜΑΤ. Ο υφυπουργός σημείωσε πως κλιμάκιο της ΔΑΕ έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή για να ερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως τρία είναι τα κύρια μέτωπα της φωτιάς, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα παροχής ρεύματος στην Αττική, καθώς εκτός λειτουργίας τέθηκαν εξαιτίας της φωτιάς σημαντικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική με αποτέλεσμα να σημειωθούν διαταραχές τάσης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός ανέφερε πως σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει πραγματοποιηθεί προληπτική μεταφορά έργων μεγάλης αξίας από το κτήμα Τατοΐου.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς απαρίθμησε τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από το πρωί της Τρίτης σε όλη τη χώρα, όπως στη Μεσσηνία και την Εύβοια, περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες των αρχών προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί προληπτικά.

«Κύριο μέλημά μας να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή»

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Συνεχίζουμε να δίνουμε, ώρα με την ώρα, την μάχη με πρωταρχικό μας μέλημα να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή» είπε κλείνοντας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Παρά το ότι γίνονται προσπάθειες να διασωθούν οι περιουσίες των πολιτών, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, μπροστά στον κίνδυνο, το κύριο μέλημα, είναι η ανθρώπινη ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσε, όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους απόψε μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ 1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για απόψε (και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικείες τους).

Μήνυμα του 112 σε κατοίκους Αχαρνών, Λυκόβρυσης, Κ. Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης

Ενεργοποιήθηκε ακόμα μία φορά το 112 καλώντας όσους βρίσκονται σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

«Αν βρίσκεστε σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής, κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού-Παραμείνετε σε ετοιμότητα, ακολουθείτε οδηγίες αρχών-Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει το μήνυμα.

{https://twitter.com/112Greece/status/1422614015105290248}

Ήδη έχουν εκκενωθεί Ανω Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

Εφτά τραυματίες, ο ένας πυροσβέστης

Έξι άνθρωποι από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Και οι έξι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένας πυροσβέστης διακομίστηκε με δύσπνοια στο 251 ΣΝΑ.

Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές της περιοχής

Η φωτιά στην Βαρυμπόμπη συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ έχουν εκκενωθεί Θρακομακεδόνες, Ανω Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Keywords
Βαρυμπόμπη, φωτια, ριψεις, φως, στρατος, youtube, νέα, αθηνα, ολυμπιακος, ΕΡΤ, δεη, βομβα mall, mega, twitter, ματ, ΕΟΔΥ, εκαβ, ελασ, δραση, διασ, συγκεκριμένο, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, www.youtube.com, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, αλογα, αστυνομια, αυτοκινητα, δυσπνοια, εθνικη, εικονες, εκαβ, ευβοια, ζωα, ιατρικη, κηφισια, ξενοδοχεια, περιοδικα, πυροσβεστικη, σισμανογλειο, υψος, φως, ωρα, youtube, ασθενοφορα, αττικη, αχαρνες, βορεια, βρισκεται, γεφυρα, γινονται, δασος, δευκαλιων, διασ, δυνατοτητα, δειτε, δοθει, δοθηκε, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, εκτιμηση, ελασ, ενημερωση, εξι, εξοδα, εσωτερικων, ζημια, ιδια, ειδοποιηση, υπηρεσιες, υφυπουργος, εικονα, κινητο, κηφισιας, κυρια, κρυονερι, κτημα, λεωφορος, λυκοβρυση, ματ, μεσσηνια, μηνυματα, μητσοτακης, νυχτα, ξημερωματα, ομαδα, παντα, οχηματων, οχηματα, οχημα, περιβαλλον, πευκα, πορτες, προβληματα, πρωι, ρευμα, ρολο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σπιτια, σχεδιο, τατοι, τιτανια, τμημα, τρια, τριτη, φυσικο, φοβερο, φορα, ωρες, ασφαλεια, χωρα, κτηματα, κωστας, μια φορα, μπροστα, νοσοκομειο, ομαδες, σπυρος, βρεττος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα