Φωτιά στη Ρόδο: Καταστροφή χωρίς προηγούμενο, ξενοδόχος περιγράφει στο Dnews την «επόμενη μέρα»

Ρόδος, η επόμενη ημέρα αργεί να ξημερώσει. Η φωτιά έχει κατακάψει τουλάχιστον το 60% του νησιού. Η καταστροφή δεν έχει προηγούμενο στη νότια πλευρά του νησιού απέναντι από την Κάλυμνο και τα τούρκικα παράλια.

Τα δημοφιλή θέρετρα, όπως το Κιοτάρι, που προσελκύουν ετησίως το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να δοκιμάζονται και μάλιστα τα πράγματα έχουν χειροτερέψει αφού διεθνείς τουριστικοί οργανισμοί όπως η TUI ανακοίνωσαν ακύρωση των κρατήσεων τους έως τις 11 Αυγούστου.

«Προσπαθούμε, να μην το βάζουμε κάτω. Είμαστε όλοι μαζί οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι» λέει στο Dnews ο Γιάννης Παπαβασιλείου, ιδιοκτήτης των 3 από τα 12 ξενοδοχεία της περιοχής και αντιπρόεδρος των ξενοδόχων της Ρόδου. «Η κάθε μονάδα διαθέτει πάνω από 1.000 κρεβάτια. Ζημιές στα κτίρια δεν έχουμε παρά μόνο κάποιες στους εξωτερικούς χώρους ωστόσο η ατμόσφαιρα με τη στάχτη, τον καπνό και τη μαυρίλα, είναι αναμφίβολα αποτρεπτική για τον οποιονδήποτε» συνεχίζει.

Τέτοια καταστροφή δεν έχει προηγούμενο όμως και η αλληλεγγύη αυτών των ανθρώπων είναι παροιμιώδης. «Το άλλο Σαββατοκύριακο του Σωτήρος θα κάνουμε Λειτουργία και τον Δεκαπενταύγουστο το πανηγύρι μας. Θα τα καταφέρουμε» λέει εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους πυροσβέστες, τους διασώστες, τους εθελοντές, την αστυνομία «που από την πρώτη στιγμή στέκονται δίπλα μας και μας βοηθάνε».

Η κουβέντα για τους εργαζόμενους κλείνει όπως ανοίγει: «Κανείς δεν χάνει τη δουλειά του εδώ, κανείς δεν απολύεται. Δεν τίθενται καν τέτοια ζητήματα. Εκείνο που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να επισπεύσει την υλοποίηση των μέτρων για όλους μας. Όχι όπως το 2008 που μας είχαν πει ένα σωρό και τελικά δεν έκαναν τίποτα. Απλά τότε δεν είχαμε υποστεί τέτοιας έκτασης ζημιές όπως τώρα». Στέκεται ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο: «Να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από αύριο όσα εξήγγειλαν. Διαφορετικά αν περάσουν 3 και 4 μήνες, δεν θα έχει κανένα νόημα».

Κατέρρευσαν οι υποδομές

Πέραν των άλλων, σημειώνει ο κ. Παπαβασιλείου, κατέρρευσαν και οι υποδομές. «Ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε τηλέφωνο» σημειώνει ο κ. Παπαβασιλείου υπογραμμίζοντας ότι ειδικά για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου θα απαιτηθεί η τοποθέτηση 300 κολώνων της ΔΕΗ «επειδή οι υπάρχουσες είναι ξύλινες και κάηκαν».

Το μόνο που ζητούν, είναι να τους αφήσουν να καθαρίσουν μόνοι τους την περιοχή, πέρα από διαδικασίες και γραφειοκρατίες ώστε να μπορέσουν τουλάχιστον να αναπνεύσουν.

#ΡΟΔΟΣ #ΦΩΤΙΕΣ #ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ #ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ #ΦΩΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτιά, Ρόδο, Καταστροφή, Dnews,fotia, rodo, katastrofi, Dnews