Φωτιά στη Γορτυνία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, κάηκαν σπίτια στο χωριό Πυρρή

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στη Γορτυνία, μάχες από επίγειες δυνάμεις και κατοίκουςγια να ανακόψουν την πορεία του μεγάλου μετώπου. Κάηκαν σπίτια στο χωριό Πυρρή.

Η φωτιά ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη από το Λατζόι και την Ηράκλεια στην Ηλεία, και έφτασε μία εβδομάδα μετά να καίει τη Γορτυνία. Τα χωριά Δωδεκάμετρο Λιβαδάκι, Καπελλίτσα, Πυρρή, Λώτι, Αγιος Ιωάννης, έχουν κυκλωθεί από τις φλόγες και κάποια έχουν καμένα σπίτια.

Στην περιοχή της Γορτυνίας έφτασε

ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, προκειμένου να συντονίσει από κοντά τις ενέργειες των πυροσβεστών. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ανέφερε στο ΣΚΑΪ ότι πρόκειται για ένα «μέτωπο χιλιομέτρων, που έχει πολλές εστίες», ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη σήμερα, καθώς «έχουμε και αέρα».

Παράλληλα, περιέγραψε πως, «κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, με πυροσβέστες και κατοίκους που προσφέρουν εθελοντικά», ωστόσο φαίνεται πως οι ηρωικές αυτές προσπάθειες δεν αρκούν.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα εκκένωσης στους κατοίκους 12 οικισμών προς τους οποίους κινείται το μέτωπο, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, αφορά τους κατοίκους των οικισμών Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρο, Αγιονέρι, Παρνασσό, Οχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι, ώστε να εκκενώσουν τώρα προς Τρόπαια και Τρίπολη, καθώς υπάρχει δασική πυρκαγιά στην περιοχή.

Αντίστοιχη εντολή είχε δοθεί για Παλαιοχώρι, Πύρρη, Αγιο Ιωάννη Αρχαίας Ηραίας, Λώτη, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι, με εκκένωση προς Τρόπαια και Τρίπολη.

Αντιμέτωποι με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις βρίσκονται συνολικά 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Από την Κύπρο συμμετέχουν 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από τη Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από τη Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Πλέον τα εναέρια μέσα έχουν αποσυρθεί, ενώ νωρίτερα στις προσπάθειες κατάσβεσης επιχειρούσαν 9 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το μέτωπο στους Καματριάδες, που κινήθηκε βόρεια προς τις πλαγιές του Τελέθριου όρους, αλλά και προς Γαλατσάδες και Καμάρια, όπου η εικόνα -για την ώρα- είναι καλύτερη.

Αναζωπυρώσεις εκδηλώνονται σε Γαλατσώνα, Πευκί, Γούβες -όπου η εικόνα είναι βελτιωμένη- και Καστρί, αλλά και στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Αντιμέτωποι με προβλήματα ηλεκτροδότησης οι κάτοικοι

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, που προκλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών, καθώς εξακολουθούν οι διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Στην περιοχή της Λίμνης - Μαντουδίου - Αγ. Άννας στη βόρεια Εύβοια, από το σύνολο των 800 στύλων που έχουν καταστραφεί, έχουν αντικατασταθεί οι 180 και από τα 34 χλμ. Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές τα 10 χλμ. Από το σύνολο των 15.000 πελατών που έχουν επηρεαστεί από τις ζημιές, έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι 10.500.

Στην περιοχή της Ιστιαίας Αιδηψού, από το σύνολο των 250 στύλων που έχουν υποστεί ζημιές, έχουν αποκατασταθεί οι 10 και από τα 12 χλμ. Δικτύου έχουν αποκατασταθεί τα 0,5 χλμ. Από το σύνολο των 6.000 πελατών που επηρεάστηκαν από τη ζημιές, έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι 4.000.

Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών, μέτωπο 10 χιλιομέτρων στην Γορτυνία

Μαίνεται η φωτιά για πέμπτη σερί ημέρα σε Ηλεία και Αρκαδία, συνεχείς οι αναζωπυρώσεις, με την κατάσταση στη Γορτυνία να είναι εφιαλτική.

Στο χωριό Λιβαδάκι, σπίτια και περιουσίες έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η φωτιά πέρασε από τα χωριά της Ηραίας. Χαοτική και ανεξέλεγκτη χαρακτήρισε την κατάσταση μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν παντού μέτωπα και ήδη οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Ο κ. Κούλης τόνισε πως έχει χαθεί ο έλεγχος γιατί τα μέτωπα είναι διάσπαρτα και έκανε έκκληση για την αποστολή και άλλων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί πως κάθε διαθέσιμο μέσο θα πάει στη Γορτυνία.

Εκτός των κατοίκων και των εθελοντών, συνολικά 370 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 119 οχήματα επιχειρούσαν στην περιοχή και σύμφωνα με την Πυροσβεστική αναμένεται να ενισχυθούν μέσα στην επόμενη ώρα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης δυνάμεις από Τσεχία και Μεγάλη Βρετανία.

Από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν 10 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι έντασης 4-5 μποφόρ.

Εντολή εκκένωσης 19 οικισμών δόθηκε μέσω του 112 στην περιοχή της Γορτυνίας, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα, έπειτα από τις αναζωπυρώσεις που ξεκίνησαν νωρίτερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα μηνύματα του 112, ζητήθηκε εκκένωση από τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι, με κατεύθυνση τα Τρόπαια ή την Τρίπολη.

Πυρρί Γορτυνίας: Δραματική έκκληση του προέδρου για μέσα

Την ώρα που μαίνεται το μέτωπο στην Αρκαδία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στην Ηλεία, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πυρρί, Γιάννης Στρίκος, απηύθηνε νέα δραματική έκκληση μέσω Facebook για πυροσβεστικά μέσα, την ώρα που όπως αναφέρει, σπίτια, αποθήκες και εκατοντάδες ζώα έχουν καεί.

{https://www.facebook.com/100010999980545/videos/672695977460060/?t=0}

Πυροσβεστικό φραγμός στα όρια Ηλείας - Αρκαδίας

«Πυροσβεστικός φραγμός έχει στηθεί στα διοικητικά όρια Ηλείας- Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που βρίσκεται στην Γορτυνία», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «η γραμμή άμυνας έχει στηθεί με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου, που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, μετά τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά προς τις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα».

Όσον αφορά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν, στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Δούκα και Μηλιές ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην Γορτυνία, η οποία έχει επεκταθεί και έχει δημιουργήσει μέτωπα», είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις», τονίζοντας ότι «δυστυχώς φυσάει στην περιοχή».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχουν γίνει προληπτικές εκκενώσεις οικισμών».

Σε μέγιστη ετοιμότητα υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ στην Αρκαδία

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ στην Αρκαδία

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα