«Φωτιά» στα πορτοφόλια από την άνοδο της τιμής των καυσίμων

Αντιμέτωπη με τις ισχυρές ανοδικές πιέσεις της διεθνούς τιμής του αργού βρίσκεται η εγχώρια αγορά καυσίμων, σε μια συγκυρία που δείχνει εμφανή σημάδια ανάκαμψης έπειτα από πολλά χρόνια συνεχούς υποχώρησης.

Οι πρώτες πιέσεις καταγράφονται ήδη στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης, οι οποίες έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους σε ποσοστό 3%. Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης στις 20 Ιανουαρίου ήταν 1,523 ευρώ το λίτρο και στις 7 Μαΐου διαμορφώθηκε στο 1,562 ευρώ το λίτρο, ενώ σε νησιωτικές περιοχές η τιμή φτάνει

και το 1,85 ευρώ το λίτρο.

Το ίδιο διάστημα, η διυλιστηριακή τιμή που αποτελεί και τη βάση κοστολόγησης της τελικής τιμής που διαμορφώνεται στην αντλία για τον καταναλωτή αυξήθηκε σε ποσοστό 9% για τις βενζίνες και 7% για το ντίζελ κίνησης και το κόστος προμήθειας από το διυλιστήριο (χωρίς ΦΠΑ) σε ποσοστό 4%. Παρατηρείται δηλαδή μια απορρόφηση των «εισαγόμενων» αυξήσεων, την οποία παράγοντες της αγοράς αποδίδουν στο εκτεταμένο φαινόμενο της παραβατικότητας που μαστίζει την εγχώρια αγορά.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014 βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου, εν αναμονή της 12ης Μαΐου, οπότε θα αποφασίσει ο Αμερικανός πρόεδρος αν θα ακυρώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και θα επιβάλει εκ νέου η Ουάσιγκτον οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Το αργό ΗΠΑ βρισκόταν, χθες, το βράδυ στα 70,55 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 75,74 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ετοιμάζονται για το χειρότερο: έναν νέο αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών. Σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας Emirates NBD, της μεγαλύτερης τράπεζας του Ντουμπάι, η αγορά προεξοφλεί ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ την έχει χαρακτηρίσει ως τη «χειρότερη συμφωνία που έγινε ποτέ». Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μειωθεί η παγκόσμια προσφορά κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα. Το κλίμα στην αγορά επιβαρύνει, άλλωστε, η διαρκής επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα, η παραγωγή πετρελαίου της οποίας έχει ουσιαστικά διακοπεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα