Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες και στη Μεσσηνία, δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά

Μεγάλη εξακολουθεί να είναι η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά πλέον απομακρύνεται από το μουσείο, το οποίο πλησίαζε επικίνδυνα το βράδυ της Τετάρτης. Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, εκκενώνονται οι Κεχριές στην Εύβοια, ενώ τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη, εξαιτίας των πυκνών καπνών.

Η φωτιά παραμένει ισχυρή και κινήθηκε επικίνδυνα προς τα χωριά Λατζόι, Λάλα και Μιράκα, τα οποία έχουν εκκενωθεί ήδη

προληπτικά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες.

Το βράδυ της Τετάρτης, μηχανήματα έργου και πυροσβεστικά οχήματα δημιούργησαν μια «ζώνη» για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Παράλληλα, οχήματα και πεζοπόρα προσπάθησαν να διαφυλάξουν την ΔΟΑ (Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία) και το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς η φωτιά κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος τους.

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα, ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά απομακρύνθηκε από την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Αμαλία και την περιοχή Μιράκα για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από το απόγευμα.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στην περιοχή υπάρχει άπνοια και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο. Ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

{https://www.youtube.com/watch?v=meBp7YYpF54}

Λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης, γινόταν μεγάλη προσπάθεια από τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς, με το πύρινο μέτωπο να ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα.

Στην περιοχή έγινε εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22.30, δυσκολεύονταν ακόμα περισσότερο το συντονισμό στις προσπάθειες κατάσβεσης, καθώς η φωτιά έκαψε σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία αναμένεται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στο έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τα πύρινα μέτωπα, ζημιές σε δεκάδες σπίτια

Αναφορικά με τη φωτιά στη βόρεια Εύβοια, τιτάνια είναι η προσπάθεια των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων για δεύτερη νύχτα καθώς έχει επεκταθεί η φωτιά και στην περιοχή Δάφνη κοντά στις Ροβιές όπου οι φλόγες πέρασαν μέσα από τον οικισμό και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές έχει κάνει ζημιές σε σπίτια.

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

Στα μέτωπα στην Εύβοια επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα. Τα άλλα 4 μέτωπα που είναι κρίσιμα είναι αυτά σε Ροβιές, Σκεπαστή, Δρυμώνα και Μαρούλι.
Ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός δήλωσε πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, που θα βαδίσουμε μέχρι να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος. Ωστόσο, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας και όλους όσοι αυτές τις 30 πρώτες ώρες μάχονται για τη φωτιά, καταθέτοντας όχι μόνο τον επαγγελματισμό τους, αλλά και την ψυχή τους».

Oι συνεχείς αναζωπυρώσεις κύκλωσαν τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.

Ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Μάλιστα, στις 07:30 το πρωί της Πέμπτης άρχισε η εκκένωση σε άλλα τρία χωριά και συγκεκριμένα τις Κεχριές, τις Αμελάντες και την Κεραμειά.

Η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων-Μαντουδίου-Αγίας Άννας άρχισε με την καμπάνα του χωριού να χτυπά, σημαίνοντας συναγερμό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.

Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Τα μέτωπα στην Εύβοια το βράδυ ήταν τέσσερα: Το ένα που κινείτο εντός του οικισμού των Ροβιών και καίει σπίτια, αποθήκες και περιουσίες πολιτών. Το δεύτερο κινείτο ανεξέλεγκτα, δυτικά από το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο. Το τρίτο έκαιγε βόρεια των Κουρκουλών με κατεύθυνση προς Δρυμώνα και τέλος, Το τέταρτο, που ήταν σε ύφεση βρίσκεται κοντά στο χωριό Δάφνη, απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά. Μαίνεται η φωτιά στην Μεσσηνία - Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες

Δύσκολο είναι και το πύρινο μέτωπο στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας, ενώ έχουν εκκενωθεί από χθες το απόγευμα, 7 τοπικές κοινότητες. Τιτάνια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να περιορίσουν τη φωτιά..

Οι Αρχές έχουν εκκενώσει το Μοναστηράκι, τους Αγίους Θεοδώρους, τον Βράχο, τον Δεσύλλα, το Παραπούγκι και το Καρνάσι.

Πλέον η πυρκαγιά καίει δασική έκταση στο βουνό Τετράζιο -Αγριλόβουνομ με πολλές εστίες και μεγάλο μέτωπο με ανοδική πορεία, σε δύσβατη περιοχή.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.

Οπως πρόσθεσε, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι. Το θετικό είναι ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Στην περιοχή επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, συνδράμοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα