Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ο γρίφος με τον φόρο από τα ανείσπρακτα ενοίκια

Κλείνουν μια μια οι εκκρεμότητες στο δρόμο για την λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ολοκληρώνει τις διαδικασίες με μια σειρά υποχρεωτικών διευκρινίσεων αναφορικά με τις φετινές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης, ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώνονται και οι τεχνικές διαδικασίες σχετικά με τις αλλαγές στα έντυπα των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Με σχετική εγκύκλιο του ο διοικητής της ΑΑΔΕ

Γιώργος Πιτσιλής έλυσε το μυστήριο σχετικά με τον τρόπο που θα απαλλαγούν από τη φορολογική επιβάρυνση όσοι ιδιοκτήτες έχουν ανείσπρακτα ενοίκια. Για φέτος η φορολόγηση των ενοικίων θα γίνει με δυο ταχύτητες. Όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις απαλλάσσονται εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την στήριξη από την πανδημία. Για τους υπόλοιπους όμως ο φόρος επιβάλλεται κανονικά.

Ως εκ τούτου όσοι ιδιοκτητες είχαν ανείσπρακτα ενοίκια θα έπρεπε να πληρώσουν κανονικά το φόρο ακόμα και αν δεν τα είχαν εισπράξει. Ωστόσο, με τη σχετική απόφαση ορίζεται ότι με την κοινοποίηση ενός εξώδικου, ως απόδειξη επιδίωξης για την είσπραξη του ενοικίου, μπορούν να γλιτώσουν τον φόρο.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημα του ιδιοκτήτη, όχι μόνο αν ήταν πληττόμενος ο ενοικιαστής, αλλά και στην περίπτωση που του κοινοποιήσει μέχρι τη λήξη υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.

Στη συνέχεια, εφόσον έχει κοινοποιηθεί εξώδικο στο μισθωτή κατά τα ανωτέρω, ακολούθως, ο φορολογούμενος (εκμισθωτής) πρέπει να προσκομίσει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, (δηλαδή εντός του έτους 2022) διαταγή πληρωμής ή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον ο ιδιόκτητης αποφασίσει να μην οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια ή αν τελικά εισπράξει τα ενοίκια του, θα έχει περιθώριο έως το τέλος του 2022 χωρίς κανένα πρόστιμο. Συγκεκριμένα, «στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οφείλει να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, χωρίς την επιβολή τόκων και προστίμων, δηλώνοντας τα εν λόγω μισθώματα» προκειμένου τότε να φορολογηθούν.

Το τέλος επιτηδεύματος

Ελαφρύτερος θα είναι ο... λογαριασμός για χιλιάδες αγρότες και αλιείς. Σύμφωνα με σχετική απόφαση, οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων, εξαιρούνται και για το φορολογικό έτος 2020 από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.

Διευκρινίσεις δόθηκαν και σχετικά με την ειδική ρύθμιση για την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος. Μόνο για το έτος 2021, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων αλλοδαπών που μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ορίζεται έως την 31η Μαΐου 2021. Η Φορολογική Διοίκηση αφού εξετάσει τις εν λόγω αιτήσεις, εκδίδει αποφάσεις επ' αυτών το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 2021.

Επιπλέον, μισθωτοί και επιχειρηματίες που προέρχονται από το εξωτερικό, μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και προβαίνουν σε ανάληψη υπηρεσίας ή έναρξη εργασιών επιχειρηματικής δραστηριότητας, κάνουν αιτήσεις έως 31 Ιουλίου 2021. Η Φορολογική Διοίκηση θα πρέπει να εκδώσει αποφάσεις το αργότερο ως 30 Νοεμβρίου 2021.

 

ΑΑΔΕΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2021ΑΚΙΝΗΤΑΕΝΟΙΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα