Φορολογικές δηλώσεις 2020: Δύο στους τρεις δεν έχουν υποβάλλει

Φορολογικές δηλώσεις: Επιβεβλημένη είναι η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, λόγω του μικρού αριθμού που έχει ήδη υποβληθεί.

Σύμφωνα με το Mega, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο αυξημένης παράτασης της προθεσμίας, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ένας επιπλέον μήνας για να υποβληθεί το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων.

Έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 2.549.558 δηλώσεις, ωστόσο απομένουν ακόμα πάνω από 4.000.000 δηλώσεις. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 30 Ιουνίου,

με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2020.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει πως τρία στα δέκα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά -με το μέσο φόρο να φτάνει στα 609 ευρώ, ενώ μόλις το 13,4% έχει επιστροφή φόρου (253 το μέσο ποσό επιστροφής). Παράλληλα, το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για το 60% των δηλώσεων είναι μηδενικό.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του τμήματος φορολογίας της Grant Thornton, Σωτήρης Γιούσιος το ποσό αυτό αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους, στους οποίους έχει γίνει ήδη παρακρατηθεί ο αναλογούμενος φόρος.

Ατομική η εκκαθάριση των δηλώσεων

Υπενθυμίζεται ότι η εκκαθάριση των δηλώσεων είναι ατομική, ακόμα και στις κοινές δηλώσεις συζύγων. Ο κ. Γιούσιος αναφέρθηκε στα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα τη φορολογική τους δήλωση, σημειώνοντας πως ένα από αυτά είναι τα τεκμήρια, για τα οποία δεν υπάρχει καμία κατάργηση. 'Ετσι, πιστωτικές κάρτες, δάνεια προς τρίτα πρόσωπα και δόσεις δανείων λογίζονται ως τεκμήρια από το υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, όσοι δουν σφάλματα στη συμπλήρωση των μισθών ή των συντάξεών τους, δεν μπορούν να κάνουν καμία αλλαγή και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον εργοδότη τους ή τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να διορθωθεί ηλεκτρονικά το λάθος.

Keywords
Τυχαία Θέματα