Φον ντερ Λάιεν για «QatarGate»: «Οι ισχυρισμοί είναι άκρως ανησυχητικοί, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ανεξάρτητο φορέα δεοντολογίας»

Το σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ προκαλεί «έντονη ανησυχία» μετά την απαγγελία κατηγοριών κατά τεσσάρων ατόμων για υποτιθέμενες δωροδοκίες από το Κατάρ, λέει η φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με το skynews, Βέλγοι ερευνητές εξετάζουν τους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ μοίρασε μετρητά και δώρα σε αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων.

Το σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ είναι «ύψιστης ανησυχίας» μετά την απαγγελία από τους ερευνητές κατηγοριών εναντίον τεσσάρων ατόμων που φέρονται να έλαβαν χρήματα και δώρα από το Κατάρ, δήλωσε η

πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock δήλωσε ότι «η αξιοπιστία της Ευρώπης» διακυβεύεται λόγω των καταγγελιών, τις οποίες ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές».

Οι εισαγγελείς έκαναν έρευνα σε 16 σπίτια και κατέσχεσαν 600.000 ευρώ (516.000 λίρες) στις Βρυξέλλες την Παρασκευή στο πλαίσιο της έρευνας.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι έθεσε την κα Καϊλή σε διαθεσιμότητα από τα καθήκοντά της υπό το φως της έρευνας, ενώ το ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι την διαγράφει από τις τάξεις του.

Πλήρης ισχύς του νόμου

«Οι ισχυρισμοί είναι άκρως ανησυχητικοί, πολύ σοβαροί», δήλωσε η κ. φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας ότι προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας που θα καλύπτει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η κ. Baerbock δήλωσε στους δημοσιογράφους καθώς έφθανε για μια συνάντηση με τους ομολόγους της στην ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα: «Πρόκειται για ένα απίστευτο περιστατικό που πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως με την πλήρη ισχύ του νόμου».

«Πρόκειται για την αξιοπιστία της Ευρώπης, οπότε αυτό πρέπει να προκαλέσει συνέπειες σε διάφορους τομείς».

«Σίγουρα τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά»

Ο κ. Borrell δήλωσε κατά την άφιξή του στη συνάντηση: «Σίγουρα τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά».

"Είμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα, κάποια γεγονότα που σίγουρα με ανησυχούν και εμένα ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Simon Coveney δήλωσε ότι η είδηση ήταν "επιζήμια".

Πρόσθεσε: "Πρόκειται για ένα σκάνδαλο γύρω από το οποίο πρέπει να αποκαλύψουμε την αλήθεια, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί".

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavsky δήλωσε: "Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavsky δήλωσε:": "Είναι απολύτως απαράδεκτο, κάθε είδους διαφθορά".

Αξιωματούχος του Κατάρ αρνήθηκε το Σαββατοκύριακο τις κατηγορίες για πιθανή παραβατική συμπεριφορά

"Οποιαδήποτε συσχέτιση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η έρευνα έρχεται καθώς το Κατάρ βρίσκεται στο παγκόσμιο προσκήνιο καθώς φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, εν μέσω επικρίσεων από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Νοεμβρίου, καθώς ξεκινούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, η κ. Κάιλι δήλωσε: «Το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

#ΟΥΡΣΟΥΛΑ_ΦΟΝ_ΝΤΕΡ_ΛΑΙΕΝ #ΚΑΤΑΡ #ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φον, Λάιεν, QatarGate,fon, laien, QatarGate