Φινλανδία: H νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο μόλις ανέλαβε καθήκοντα

Η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, είναι μόλις 34 χρονών, γεγονός που την κάνει την νεότερη πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. «Ποτέ δεν σκέφτηκα την ηλικία ή το φύλο μου» λέει η ίδια.

 

 

 

 

 

Η μέχρι σήμερα υπουργός Μεταφορών, Σάνα Μάριν επελέγη από τους Σοσιαλδημοκράτες να διαδεχθεί τον Άντι Ρίνε, ο οποίος παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι,η Μάριν,η οποία θα ορκιστεί αύριο,γίνεται η νεότερη επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της Φινλανδίας, αλλά και του κόσμου.

Η

χώρα της βέβαια, έχει παράδοση στους νέους ηγέτες, αφού ο πρώην πρωθυπουργός Έσκο Άχο ήταν 36 ετών όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Η παραίτηση του Ρίνε

Ο προκάτοχος της Μάριν, ο Άντι Ρίνε, αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από τους κυβερνητικούς του εταίρους (Κόμμα του κέντρου) για τον χειρισμό της απεργίας στα φινλανδικά ταχυδρομεία.

Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται σε μεταρρυθμίσεις, που μεταξύ άλλων, θα επιφέρουν και μειώσεις αποδοχών σε ομάδες εργαζομένων. Η απεργία επεκτάθηκε στον κρατικό αερομεταφορέα Finnair και σε άλλους τομείς της οικονομίας πριν τελικά λυθεί το ζήτημα.

Ο Ρίνε θα παραμείνει ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο.Η παραίτηση του πάντως ανέδειξε πόσο εύθραυστο είναι το κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε μετά τις εκλογές του Απριλίου, στις οποίες το εθνικιστικό κόμμα είχε έρθει δεύτερο.

Γυναικοκρατούμενη η νέα κυβέρνηση

H Μάριν καλείται αυτή τη στιγμή να ηγηθεί μιας κεντροαριστερής πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού με γυναίκες επικεφαλής στα τέσσερα από τα πέντε κόμματα.Οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχτηκαν το μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο και επομένως μπορούσαν να ορίσουν εκείνοι τον πρωθυπουργό που θα ηγείτο της κυβέρνησης συνασπισμού.

Όσον αφορά πάντως στην πολυσυζητημένη ηλικία της η ίδια απάντησε στους δημοσιογράφους: «Ποτέ δεν σκέφτηκα την ηλικία ή το φύλο μου, σκέφτομαι τους λόγους που εισήλθα στην πολιτική και τα πράγματα εκείνα για τα οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα