Φαινόμενο γυναικοκτονία: «Βασικός πυλώνας αντιμετώπισης η οικογένεια», λέει ο Καλλιακμάνης (βίντεο)

Ο αυξημένος αριθμός των γυναικοκτονιών τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα προκαλεί έντονη ανησυχία στις Αρχές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης τόνισε πώς την εγκληματικότητα αυτή προσπαθεί να την αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία με το τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων διαβεβαίωσε ότι δίνεται μεγάλη βάση από την Ελληνική Αστυνομία στις καταγγελίες που γίνονται στο τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας, οι

υποθέσεις πηγαίνουν στον Εισαγγελέα και αυτεπάγγελτα ακολουθεί η δίωξη.

Βασικός πυλώνας της αντιμετώπισης του φαινομένου κατά τον κ.Καλλιακμάνη είναι:

«Πρέπει να δούμε από που πηγάζει όλο αυτό και να το αντιμετωπίσουμε στην βάση του. Η οικογένεια, εκεί είναι το ζήτημα και πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι μας. Στην οικογένεια σήμερα οι σχέσεις είναι απόμακρες, δεν δίνονται τα εχέγγυα στα παιδιά να αντιμετωπίσουν την κοινωνία», δήλωσε στο MEGA.

Τα είδη των γυναικοκτονιών

Υπάρχουν διάφορα είδη γυναικοκτονιών ανάλογα με το κίνητρο που οδήγησε στην πιο ακραία εκδήλωση μορφής βίας κατά των γυναικών. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

1. Δολοφονίες στο όνομα της «τιμής»

Οι δολοφονίες στο όνομα της τιμής αφορούν τη δολοφονία μίας γυναίκας ή ενός άντρα από ένα μέλος της οικογένειας για μία πραγματική ή υποτιθέμενη παραβατική συμπεριφορά, όπως η απιστία, η σεξουαλική δραστηριότητα ή η εγκυμοσύνη εκτός γάμου η ακόμα και επειδή υπήρξε βιασμός της γυναίκες. Συνήθως, οι θύτες θεωρούν ότι με τη δολοφονία στο όνομα της τιμής προστατεύουν τη φήμη της οικογένειας, ακολουθούν την παράδοση ή ικανοποιούν λανθασμένες θρησκευτικές απαιτήσεις. Οι δολοφονίες στο όνομα της τιμής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για να καλύψουν περιστατικά αιμομιξίας.

Παγκοσμίως, καταγράφονται 5.000 δολοφονίες στο όνομα της τιμής κάθε χρόνο, αν και αυτός ο αριθμός θεωρείται ότι είναι μικρότερος σε σχέση με την πραγματικότητα. Αυτές οι δολοφονίες συμβαίνουν κυρίως σε περιοχές τη Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας αλλά και σε ορισμένες κοινότητες μεταναστών, όπως η Αυστραλία, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική.
τω

Οι δολοφονίες των γυναικών για τη «σωτηρία της τιμής της οικογένειας» αποτελούν από τις τραγικές επιπτώσεις και ξεκάθαρες εκδηλώσεις των ενσωματωμένων και πολιτισμικά αποδεκτών προκαταλήψεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Συχνά δεν τιμωρούνται λόγω της διαδεδομένης αποδοχής αυτών των πρακτικών αλλά και των νόμων που προστατεύουν τους δολοφόνους. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο θάνατος μπορεί να ενθαρρυνθεί ή να παρακινηθεί από υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ακόμα και γυναικών.

2. Γυναικοκτονία λόγω προίκας

Μία άλλη μορφή γυναικοκτονίας που συνδέεται με πολιτισμικές πρακτικές σχετίζεται με την προίκα. Συμβαίνει κυρίως σε περιοχές της Ινδίας και συμπεριλαμβάνει νεόνυμφες που δολοφονούνται εξαιτίας διαμαχών για την προίκα, όπως η προσφορά χαμηλής προίκας στην οικογένεια. Κάποιες πηγές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι περίπου 25.000 νεόνυμφες δολοφονούνται ή ακρωτηριάζονται κάθε χρόνο γι΄αυτο το λόγο.

Σύμφωνα με μία ανάλυση δεδομένων από μελέτη του Παγκόσμιου Αντίκτυπου Ασθενειών, οι γυαίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκαύματα σε σχέση με τους άντρες και τα εγκαύματα είναι η 7η πιο συχνή αιτία θανάτου για γυναίκες 15-44 ετών παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις πρακτικές μαγειρικής που αναπτύσσουν οι γυναίκες. Ωστόσο, κάποιες θάνατοι νεαρών γυναικών σχετικοί με φωτιά θεωρείται ότι έχουν σχέση με την προίκα, με βία από τον σύντροφο ή την οικογένεια ή την εξαναγκαστική αυτοκτονία, κυρίως στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία.

3. Γυναικοκτονία από μη οικείους

Η δολοφονία μίας γυναίκας από κάποιον χωρίς οικεία σχέση με το θύμα είναι γνωστή ως «γυναικτονία από μη οικείους». Η γυναικοκτονία που συμπεριλαμβάνει σεξουαλική επίθεση κάποιες φορές αναφέρεται ως σεξουαλική γυναικοκτονία. Τέτοιες δολοφονίες καταγράφονται σε μεγάλη συχνότητα στη Λατινική Αμερική.

Για παράδειγμα, 400 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στυγνά κατά την περασμένη δεκαετία στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα Μεξικό - ΗΠΑ. Το 2008 περισσότερες από 700 γυναίκες δολοφονήθηκαν στη Γουατεμάλα. Σε πολλές από αυτές τις δολοφονίες, προηγήθηκε σεξουαλική κακοποίηση και βασανισμός. Στις ΗΠΑ, το 2006 δύο μαζικοί πυροβολισμοί σε σχολεία είχαν σαν στόχαστρο κορίτσια μαθήτριες και καθηγήτριες. Η γυναικοντονία από μη οικείους έχει συνδεθεί και με κάποια στιγματισμένα επαγγέλματα, με θύματα εργάτριες του σεξ και εργαζόμενες σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

#ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ #ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα