Εξωδικαστικός: Τι πρέπει να προσέξουν λογιστές και σύμβουλοι

Το τι πρέπει να προσέξουν λογιστές και σύμβουλοι, αναλύει στα dikaiologitika news ο Δικηγόρος και Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Δημήτρης Δημητρίου σχετικά με την «αξία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων» του Οφειλέτη ή/και του Συνοφειλέτη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό

Ο κ. Δημητρίου ως μέλος της νομικής ομάδας «ΣΥΜΠΡΑΞΗ Νομικοί Σύμβουλοι- Διαμεσολαβητές για την βιωσιμότητα της επιχείρησης» και Συντονιστής του Εξωδικαστικού Μηχανισμού εξειδικεύεται στην ένταξη των επιχειρήσεων στην ρύθμιση οφειλών, δίνοντας ουσιαστικές λύσεις για την υπαγωγή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου με την έννοια «αξία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων» δηλώνεται η αξία που θα είχαν τα περιουσιακά στοιχεία του Οφειλέτη (ή και Συνοφειλέτη) σε περίπτωση που διεξαγόταν Αναγκαστική Εκτέλεση κατ΄αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περί συρροής των προνομίων των Πιστωτών.

Η αξία της ρευστοποίησης συνδέεται με την Αρχή της Μη Χειροτέρευσης της Οικονομικής Θέσης των Πιστωτών, την οποία θέτει ως βασική προϋπόθεση για την νομιμότητα της Σύμβασης Αναδιάρθρωσης ο ν. 4469/2017 (άρθρο 9§2), όπως εκθέτουμε παρακάτω.

Τι σημαίνει η Αρχή Μη Χειροτέρευσης;

Ότι η Σύμβαση Αναδιάρθρωσης που θα υπογραφεί μεταξύ Οφειλέτη και Πιστωτών θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι κάθε Πιστωτής θα πάρει συνολικά τουλάχιστον τόσο ποσό, όσο θα έπαιρνε εάν γινόταν σήμερα πλειστηριασμός των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του Οφειλέτη.

Τί συνέπειες θα έχει η μη τήρηση της Αρχής αυτής;
• Εάν η Πρόταση του Οφειλέτη δεν τηρεί την Αρχής της Μη Χειροτέρευσης, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βλαπτόμενος Πιστωτής θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
• Επίσης, εάν η Σύμβαση Αναδιάρθρωσης που θα υπογραφεί στο τέλος της διαδικασίας δεν συμβαδίζει με την Αρχή αυτή, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βλαπτόμενος Πιστωτής (που προφανώς θα έχει μειοψηφίσει στην ψηφοφορία για την συγκεκριμένη Σύμβαση ή δεν θα έχει συμμετάσχει καθόλου στην διαδικασά) θα προσφύγει στο δικαστήριο για να ακυρώσει την Σύμβαση.
Επομένως, η έννοια της «αξίας ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων» πρέπει να κατανοηθεί σωστά και να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους οικονομικούς και νομικούς συμβούλους πριν ακόμα αποφασίσει ο Οφειλέτης να υπαχθεί στην διαδικασία αυτή.

Ρευστοποίηση της περιουσίας τίνος ;

Κρίσιμη δεν είναι μόνο η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του Οφειλέτη, αλλά και αυτής του Συνοφειλέτη. Η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του Συνοφειλέτη συνυπολογίζεται ΜΟΝΟ για την ικανοποίηση των Πιστωτών εκείνων, έναντι των οποίων ευθύνεται ο Συνοφειλέτης.

Εξάλλου, στην έννοια «αξία ρευστοποίηση περιουσίας» περιλαμβάνονται και τα περιουσιακά στοιχεία Τρίτων που είναι βεβαρημένα υπέρ απαιτήσεων συγκεκριμένου Πιστωτή κατά του Οφειλέτη ή/και Συνοφειλέτη.

Προσοχή! ! Ρευστοποίηση περιουσίας και προαφαίρεση («εν δυνάμει διαγραφή») ειδικών χρεών:
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι, καταρχάς, η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του Συνοφειλέτη δεν λαμβάνεται υπόψη για την αποπληρωμή των προστίμων της Φορολογικής Διοίκησης (κατά 95%), των προσαυξήσεων και τόκων υπερημερίας του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (κατά 85%) και του συνόλου των τόκων υπερημερίας των Πιστωτών του Ιδιωτικού Τομέα. Τούτο προκύπτει από την διατύπωση του εδαφίου δ΄ της §2 του άρθρου 9 του ν.4469/2016.

Προσοχή στην εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων:
Ο Οφειλέτης και οι Σύμβουλοί του θα πρέπει να έχουν υπολογίσει την αξία της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ίδιου του Οφειλέτη αλλά και του Συνοφειλέτη, ήδη πριν από την κατάστρωση της Πρότασης Αναδιάρθρωσης. Μάλιστα, ενώ συνήθως ο Οφειλέτης έχει την τάση να «διογκώνει» την εκτιμώμενη αξία των περιουσιακών στοιχείων του έναντι των Πιστωτών του, προκειμένου είτε να τους πείσει ότι είναι φερέγγυος είτε να επιδιώξει την εκπλειστηρίαση της περιουσίας του στην μεγαλύτερη δυνατή αξία, εντούτοις, ειδικά στην διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ο Οφειλέτης έχει συμφέρον να εμφανίσει την (κατά το δυνατό) μετριοπαθέστερη εκτίμηση της εμπορικής αξίας των περιουσιακών του στοιχείων ώστε να μειώσει το συνολικό ποσό που θα πρέπει να διανεμηθεί στους Πιστωτές με την Σύμβαση Αναδιάρθρωσης.

Αξία ρευστοποίησης περιουσίας και εφαρμογή των διατάξεων του ΚΠολΔ για την Αναγκαστική Εκτέλεση:
Για τον υπολογισμό της αξίας αυτής θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 977 του ΚΠολΔ που ρυθμίζουν την συρροή των προνομίων των Πιστωτών και την προαφαίρεση των δαπανών της εκτέλεσης από το εκπλειστηρίασμα. Προφανώς, η σωστή εφαρμογή των κανόνων του άρθρου 977 προϋποθέτει την επαρκή γνώση των γενικών (άρθρο 975 ΚΠολΔ: αφορά όλα τα κινητά και ακίνητα) και των ειδικών προνομίων (άρθρο 976 ΚΠολΔ: αφορά συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία στα οποία έχει εγγραφεί ενέχυρο ή υποθήκη ή προσημείωση).

Από τα παραπάνω όπως λέει ο κ. Δημητρίου Συντονιστής Εξωδικαστικού Μηχανισμού, στα dikaiologitika news, καθίσταται φανερό πόσο στενή πρέπει να είναι η συνεργασία οικονομικού και νομικού συμβούλου κατά την κατάστρωση της Πρότασης Αναδιάρθρωσης, κατά την διαπραγμάτευση με τους Πιστωτές και τέλος κατά την κατάρτιση της Σύμβασης Αναδιάρθρωσης.

H νομική ομάδα «ΣΥΜΠΡΑΞΗ Νομικοί Σύμβουλοι- Διαμεσολαβητές για την βιωσιμότητα της επιχείρησης» εξειδικεύεται στην, ένταξη επιχειρήσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και στοιχεία επικοινωνίας μπορείτε να δείτε εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα