Εξέταση αίματος ανιχνεύει 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, σύμφωνα με τον NHS

Το τεστ Galleri είναι επίσης σε θέση να εντοπίσει με ακρίβεια 85% από ποιο σημείο του σώματος προέρχεται η ασθένεια.

Ένα τεστ αίματος «υπόσχεται» ότι μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερους από 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, σύμφωνα με μια δοκιμή στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες ασθενείς του NHS.

Το τεστ Galleri, το οποίο είναι επί του παρόντος διαθέσιμο στις ΗΠΑ,

είναι επίσης σε θέση να εντοπίσει με ακρίβεια 85% απο ποιο σημείο του σώματος προέρχεται η ασθένεια.

Στη δοκιμή Symplify, το τεστ μπόρεσε να ανιχνεύσει ίχνη καρκίνου σε 323 από τους 6.238 ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί τον παθολόγο τους με ύποπτα συμπτώματα.

Σύμφωνα με το independetnt, από αυτούς τους 323 ασθενείς, 244 διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο, δίνοντας μια θετική προγνωστική ακρίβεια 75%.

Περίπου το 2% των ασθενών με αρνητικό αποτέλεσμα ανιχνεύθηκε με καρκίνο

Η ακρίβεια του τεστ εξαρτιόταν επίσης από το στάδιο του καρκίνου - κυμαινόταν από 24% για όγκους πολύ πρώιμου σταδίου (στάδιο Ι) έως 95% για προχωρημένη νόσο (στάδιο IV).

Οι συχνότερες διαγνώσεις καρκίνου ήταν του εντέρου (37%), του πνεύμονα (22%), της μήτρας (8%), του οισοφάγου-γαστρικού (6%) και των ωοθηκών (4%).

Το τεστ Galleri λειτουργεί αναζητώντας χημικές αλλαγές σε τμήματα DNA χωρίς κύτταρα (cfDNA) - που «διαρρέουν» από τους όγκους στην κυκλοφορία του αίματος.

Ορισμένοι καρκινικοί όγκοι αποβάλλουν DNA στο αίμα πολύ καιρό πριν ένα άτομο αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα

Η εξέταση δεν ανιχνεύει όλους τους καρκίνους και δεν αντικαθιστά τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του NHS, όπως αυτά για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του εντέρου.

Στις ΗΠΑ, έχει συστηθεί για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων άνω των 50 ετών.

#ΤΕΣΤ #ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξέταση, NHS,exetasi, NHS