Ευρωβαρόμετρο υπεύθυνης οδήγησης: Επιθετικός, απρόσεχτος και υπερβολικά άνετος ο Έλληνας οδηγός

Επιθετικός, με υπερβολική αυτοπεποίθηση απέναντι στον κίνδυνο υπνηλίας, απρόσεχτος σε σημαντικό ποσοστό όταν στο όχημα βρίσκονται τα παιδιά του και με κερασάκι στην τούρτα το «Δεν φταίω εγώ , ο άλλος φταίει...! » χαρακτηρίζεται ο Έλληνας οδηγός.

Αυτά είναι μερικά από τα θλιβερά χαρακτηριστικά του Έλληνα οδηγού όπως προκύπτουν από τη νέα έκδοση (για το 2019) του «Ευρωβαρόμετρου υπεύθυνης οδήγησης».

Τα σοκαριστικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σήμερα από το ίδρυμα Vinvi Routes έπειτα από μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιηθηκε από το Ινστιτούτο IPSOS σε 12.418 άτομα από 11 χώρες.

Τα κυριότερα στοιχεία της έρευνας είναι πως: ενώ το 97 % των Ευρωπαίων οδηγών θεωρεί επικίνδυνο να στέλνει ή και να διαβάζει SMS ή e mail στο κινητο παρ όλα αυτά 1 στους 4 το κάνει.

Στην Ελλάδα αν και το 98% θεωρείται την παραπάνω συμπεριφορά στον δρόμο επικίνδυνη παρ’ όλα αυτά το 31 % την εφαρμόζει.

Σχεδόν 1 στους 2 οδηγούς ( + 6 μονάδες σε σχέση με το 2017) μιλάει στο τηλέφωνομέσω συστήματος Bluetooth ενώ οδηγεί- 60% των Ελλήνων ( + 11 μονάδες σε 2 χρόνια).

Περίπου 1 στους 5 οδηγούς δεν διστάζει να κατέβει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με άλλον οδηγό - 22% (+1) των Ελλήνων οδηγών.

Πάνω από 1 στους 10 Ευρωπαίους οδηγούς παραδέχεται ότι υπέστη ή παραλίγο να υποστεί ατύχημα λόγω της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση- και έως το 13 % των Ελλήνων.

Πάντα οι άλλοι βιώνουν τον κίνδυνο

Ακόμα κι αν οι Ευρωπαίοι παραδέχονται ότι τελούν πολλές επικίνδυνες πράξεις όταν οδηγούν , η γενικευμένη αυτοαξιολόγηση της οδήγησης υπερισχύει πάντα: το 97% των Ευρωπαίων (και το 96% των Ελλήνων) χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα θετικό επίθετο για να περιγράψουν τον εαυτό τους.

Λένε ότι είναι πάνω απ όλα προσεχτικοί (74% | 78% στους Έλληνες ), ήρεμοι (57% |49% στους Έλληνες ) και ευγενικοί (28%- | 26% στους Έλληνες).

Οι Έλληνες είναι αυτοί που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με όλους τους άλλους λαούς θεωρούν τους συμπατριώτες τους επικίνδυνους στον δρόμο – 50% έναναντι μόλις 11 % των Σουηδών.

Keywords