Εθνικές εκλογές 2019: Τα «πρέπει» και τα «μη» κομμάτων και υποψηφίων την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι υποψήφιοι βουλευτές όλης της χώρας καθώς απομένουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Παραδοσιακά την τελευταία εβδομάδα κορυφώνεται η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στην δράση τους, που απορρέουν απο την νομοθεσία. Για παράδειγμα υπάρχει “πλαφόν” στις ραδιοτηλεοπτικές τους εμφανίσεις, απαγορεύονται οι αφισοκολλήσεις και καταργούνται τα προεκλογικά περίπτερα.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές επιθυμούν ειδικά την

τελευταία εβδομάδα να έχουν μια παρουσία σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας. Κι αυτό διότι πιστεύουν ότι το μήνυμα τους θα μείνει στην μνήμη των ψηφοφόρων. Ο προεκλογικός νόμος όμως τους θέτει περιορισμούς. Κάθε υποψήφιος βουλευτής επιτρέπεται να εμφανιστεί μόνο μια φορά σε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας ενώ στα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα μπορεί να εμφανιστεί ως και δύο φορές. Πιο απλά, όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές έχουν “δικαίωμα” να εμφανιστούν μόνο μια φορά στα μέσα μεγάλα “πανελλαδικά” μέσα ενώ οι υποψήφιοι βουελυτές της περιφέρειας μπορούν να εμφανιστούν ως και δύο φορές στα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος απαγορεύει την προεκλογική προβολή μια ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι υποψήφιοι μπορούν να δίνουν ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις μέχρι τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Παρασκευής.

Ωστόσο για τους αρχηγούς των κομμάτων και τους υποψήφιους βουλευτές επικρατείας δεν τίθενται περιορισμοί όσον αφορά τον αριθμό των ραδιοτηλεοπτικών τους εμφανίσεων. Ωστόσο το Σάββατο είναι καθολική η απαγόρευση της προβολής για όλα τα υποψήφια πολιτικά πρόσωπα.

Ως εμφανίσεις των υποψηφίων θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις, η συμμετοχή τους σε πάνελ και η κάλυψη της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Αντίθετα, ο σχετικός νόμος δεν είναι τόσο “αυστηρός” για τα έντυπα μέσα ενημέρωσης καθώς δεν θέτει περιορισμούς για την προβολή των υποψηφίων. Έτσι, οι υποψήφιοι μπορούν να δώσουν όσες συνεντεύξεις θέλουν στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Ακόμα πιο “χαλαρό” είναι το νομικό πλαίσιο για το διαδίκτυο. Εκεί οι υποψήφιοι όχι μόνο δεν έχουν περιορισμό στις εμφανίσεις τους αλλά επιτρέπεται να έχουν και διαφημιστικά μπάνερ για την προβολή τους.

Τα don’t των υποψηφίων

Καθ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απαγορεύεται στους υποψήφιους βουλευτές η αφισοκόλληση, οι γιγαντοαφίσες, η ανάρτηση προεκλογικών πανώ ή ακόμα και τα προεκλογικά συνθήματα στους τοίχους. Επίσης, απαγορεύεται η προβολή των υποψηφίων μέσω ένθετων φυλλαδίων σε εφημερίδες ή μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Όπως επίσης απαγορεύεται οι υποψήφιοι βουλευτές κατά την προεκλογική περίοδο να είναι ταυτόχρονα παρουσιαστές τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών εκπομπών.

Οι υποψήφιοι βουλευτές δεν μπορούν να διακινούν το προεκλογικό τους υλικό μέσω του Δημοσίου ή άλλων κρατικών φορέων. Επίσης, έχουν καταργηθεί τα προεκλογικά περίπτερα των υποψηφίων. Έτσι, πολλοί απο τους υποψήφιους βουλευτές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ως “προεκλογικά περίπτερα” τα πολιτικά τους γραφεία. Κι εκεί όμως ο σχετικός νόμος προβλέπει περιορισμούς καθώς ορίζει πως σε κάθε υποψήφιος βουλευτής μπορεί να έχει μέχρι τρία πολιτικά γραφεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα