Ερντογάν: «Αν οι Ταλιμπάν χτυπήσουν την πόρτα μας για διάλογο θα την ανοίξουμε»

Ξεκάθαρο μήνυμα για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο καθεστώς των Ταλιμπάν έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι πρόθεση της χώρας του είναι να συνομιλήσει μαζί τους, εάν χρειαστεί.

Ειδικότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής ο πρόεδρος της Τουρκίας, που επιμένει στην πρόθεσή του να αναλάβει η χώρα του τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, επεσήμανε ότι «αν [οι Ταλιμπάν] χτυπήσουν την πόρτα μας, θα την ανοίξουμε για διάλογο. Δεν είμαστε σε θέση να κλείσουμε την πόρτα στους ανθρώπους του Αφγανιστάν.

Έχουμε επενδύσεις εκεί».

{https://twitter.com/anadoluagency/status/1428683953905471495?s=20}

Στη συνέχεια ο Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του τόσο προς τη Δύση όσο και προς τις μουσουλμανικές χώρες, τις οποίες κατηγόρησε ότι δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για το Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Η Ρωσία επενέβη, όπως και οι ΗΠΑ, αλλά καμία χώρα στη συνέχεια δεν πραγματοποίησε επέμβαση με υγιείς σκοπούς. Όλες οι χώρες προσέγγισαν το Αφγανιστάν με στρατούς και όπλα. Τώρα, το Αφγανιστάν έχει εγκαταλειφθεί από όλους, αν και η στάση των Ταλιμπάν είναι ξεκάθαρη. Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή». Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία «καταβάλλει την αναγκαία προσπάθεια για την ανάπτυξη του Αφγανιστάν και θα συνεχίσει να το κάνει».

«Δεν θα γίνουμε αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης»

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι η χώρα του «δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων στην Ευρώπη», και χαρακτήρισε ψέμματα της αντιπολίτευσης ότι στην Τουρκία βρίσκονται ενάμιση εκατομμύριο Αφγανοί: «Η αντιπολίτευση λέει πως η Τουρκία έχει δεχτεί 1,5 εκατομμύριο παράνομους μετανάστες από το Αφγανιστάν. Αυτό είναι ψέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300.000 Αφγανοί πρόσφυγες στην Τουρκία. Θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα αποτρεπτικά βήματα για να εμποδίσουμε την παράνομη μετανάστευση».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ο Ερντογάν είπε ότι «έχουμε επίγνωση της αναταραχής που έχει προκληθεί. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να φιλοξενεί τόσο πολλούς πρόσφυγες και να αντιμετωπίζει τόσο λίγα προβλήματα ασφάλειας».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «φυσικά, η Τουρκία δεν είναι μια χώρα χωρίς αξιώσεις, όπου ο καθένας μπορεί να εισέλθει, να βγει και να ενεργήσει όπως θέλει. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε εκείνους που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους, τους κανόνες και την τάξη αυτής της χώρας να επιδεικνύουν συμπεριφορές που θα προκαλέσουν χάος. Η Τουρκία δεν έχει καθήκον, ευθύνη ή υποχρέωση να είναι η αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Ο νόμος ισχύει για όλους στη χώρα μας. Οι καλεσμένοι μας δεν αποτελούν εξαίρεση. Ωστόσο, δεν κλείνουμε τα μάτια σε εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους πρόσφυγες για την βρώμικη ατζέντα τους», επεσήμανε. Ο Ερντογάν είπε ότι «το κράτος μας είναι πρωτίστως υπεύθυνο για την ασφάλεια και την ευημερία των 84 εκατομμυρίων πολιτών του. Από την άλλη, δεν είμαστε μια κοινωνία που σκέφτεται μόνο τον εαυτό της και γυρίζει την πλάτη σε αυτούς που έρχονται στην πόρτα της».

Keywords
Τυχαία Θέματα