Εργαζόμενοι Τράπεζας Πειραιώς: Η μη τήρηση του ωραρίου εργασίας, η αιτία του «λουκέτου» στο υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης

Για συστηματική καταστρατήγηση του νόμιμου ωραρίου εργασίας κατηγορεί τη διοίκηση, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ).

Με επίσημη ανακοίνωση ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η καταστρατήγηση αυτή έχει εντοπιστεί «τόσο σε κεντρικές υπηρεσίες, κυρίως όμως σε υποκαταστήματα της Τράπεζας».

Τονίζεται δε ότι ο Σύλλογος υπέβαλλε αίτημα, με το οποίο διενεργήθηκε έλεγχος από το ΣΕΠΕ και είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί τριήμερο

«λουκέτο» στο κατάστημα Βασιλίσσης Όλγας (2210) της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, για παραβίαση του ωραρίου εργασίας.

Ο ΣΕΥΤΠΕ επισημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα «εκρηκτικό μείγμα» στην Τράπεζα, στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Αιτίες αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι:

Η συνεχής συρρίκνωση του Δικτύου.Η σοβαρή υποστελέχωση των καταστημάτων, μετά και τα αλλεπάλληλα προγράμματα πρόωρης αποχώρησης.Η συστηματική παραβίαση του νομίμου ωραρίου εργασίας, καθώς και του ωραρίου συναλλαγών, με την παραμονή πελατών να θεωρείται κάτι παραπάνω από αυτονόητη μετά το πέρας του θεσμοθετημένου ωραρίου συναλλαγών.Τα αλλεπάλληλα εβδομαδιαία «meetings», τα οποία αντί μιας ολιγόλεπτης ενημερωτικής και ουσιώδους συζήτησης εντός ωραρίου, όπως οφείλουν, καταλήγουν σε πολύωρους επαναλαμβανόμενους μονολόγους, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.Η μείωση του αριθμού των ταμείων, σε συνδυασμό με τις λειτουργικές διαδικασίες συμφωνίας των ΑΤΜs και APS.Η συνεχής πίεση για την επίτευξη ανέφικτων στόχων, οι οποίοι παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις συνεχίζουν να επιμερίζονται ως ατομικοί.

Ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Επιθεώρησης Εργασίας.

Τονίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Νόμου 4488/17 προβλέπεται «προσωρινή διακοπή λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα μέχρι τριών (3) ημερών, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίμου για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Ο Σύλλογος αναρωτιέται αν οι κατέχοντες θέσεις ευθύνης στην Τράπεζα έχουν αντιληφθεί «αν πραγματικά αξίζει με τη στάση ή τις παραλείψεις τους να εκθέτουν και να οδηγούν τη μεγαλύτερη ελληνική συστημική Τράπεζα στο να αποσπά αρνητικές πρωτιές στα θέματα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας». Ζητά μάλιστα να αναζητηθούν ευθύνες για τριήμερο κλείσιμο του υποκαταστήματος στην Θεσσαλονίκη. Θεωρεί ότι κάποιοι εντός της τράπεζας Πειραιώς «προτιμούν, αντί της καταβολής της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης στους εργαζόμενους, να εκθέτουν με τη στάση τους και να δυσφημίζουν την Τράπεζα».

Ο ΣΕΥΤΠΕ υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 5 της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΟΤΟΕΤραπεζών (2002 – 2003), που ισχύει και δεσμεύει τις Τράπεζες, πέραν του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας (7,5 ώρες από Δευτέρα έως Πέμπτη και 7 ώρες την Παρασκευή) προβλέπεται συγκεκριμένο ωράριο συναλλαγών:

Δευτέρα - Τρίτη - Τετάρτη - Πέμπτη: 8.00 – 14.30

Παρασκευή: 8.00 – 14.00

Η τήρηση του ωραρίου συναλλαγών οφείλει να είναι απαρέγκλιτη, καθότι πέραν των υπολοίπων ζητημάτων, άπτεται και του πεδίου της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ασφάλειας των συναλλαγών και κυρίως της αποτροπής εκδήλωσης εγκληματικών ενεργειών (ληστείες, ομηρείες), που θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους αλλά και συναλλασσόμενους».

Keywords
Τυχαία Θέματα