Έρχονται τα πάνω - κάτω με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών - Μπαίνουν όρια ηλικίας στα ΙΧ

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών του υπουργείου Υποδοµών, το οποίο τέθηκε σε δηµόσια διαβούλευση προσπαθεί μεταξύ άλλων να δώσει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας που σχετίζεται με τα όρια ηλικίας των ΙΧ.

Πιο συγκεκριμένα, στην κλίμακα του μέσου όρου ηλικίας η χώρα μας κατατάσσεται πολύ ψηλά ενώ έχουμε έναν από τους πιο γερασμένους στόλους της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ethnos.gr οι προτάσεις μέτρων που έρχονται το επόμενο διάστημα

κατηγοριοποιούνται µε χρονοδιάγραµµα το 2027 και το 2037 κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες:

Περιορισµοί στην ηλικία εισαγοµένων οχηµάτων παντός τύπου, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει όριο στην ηλικία των οχηµάτων που εισάγονται στη χώρα. Υπάρχει µόνο πρόβλεψη µέγιστης ηλικίας 15 ετών για εισαγόµενα µεταχειρισµένα λεωφορεία. Ετσι, προτείνεται να συµφωνηθεί ένα προοδευτικό χρονοδιάγραµµα περιορισµού της ηλικίας για τα εισαγόµενα οχήµατα ανά τύπο τόσο για το 2027 όσο και για το 2037.Σύστηµα bonus malus µέσω φόρων και κινήτρων ανά ζεύγη, δηλαδή µεταξύ παλαιών και νέων οχηµάτων και ρυπογόνων και «καθαρών» οχηµάτων παντός τύπου. Και αυτό γιατί, όπως επισηµαίνεται, υπάρχει έλλειψη διαφοροποιηµένων κινήτρων για τις δύο αυτές κατηγορίες. Στο πλαίσιο αυτό, οι µελετητές συνιστούν τον προσδιορισµό ενός προοδευτικού προγράµµατος κινήτρων/εκπτώσεων/φόρων/τελωνειακών δασµών ανά τύπο οχήµατος, τύπο καυσίµου και ηλικία και για τους δύο ορίζοντες (2027 και 2037).Καθιέρωση κλίµακας µέγιστων ορίων ηλικίας ή/ και επιπέδου εκποµπών για όλα τα οδικά οχήµατα. Σήµερα δεν υπάρχει όριο στην ηλικία των οχηµάτων που κυκλοφορούν στη χώρα µε την εξαίρεση των λεωφορείων, για τα οποία έχει καθοριστεί µέγιστο όριο τα 27 χρόνια.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο νόμου, ένα όχημα θα αποσύρεται ολικώς ή μερικώς ανάλογα με το όριο ηλικίας του ή/και το επίπεδο εκποµπών. Σκοπός μάλιστα είναι να δημιουργηθεί ένα προοδευτικό χρονοδιαγράµµα περιορισµού της ηλικίας ανά τύπο οχήµατος.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) για το 2018, ο µέσος όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα έφτανε τα 15 χρόνια, όταν ο ευρωπαϊκός µέσος όρος βρισκόταν στα 10,5. Αντίστοιχα, ο µέσος όρος ηλικίας των φορτηγών ως 3,5 τόνους ήταν 18,3 έτη και των βαρέων οχηµάτων άνω των 3,5 τόνων τα 20,9 χρόνια.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά οχήματα, η επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή (εσωτερικού) στόλου οχημάτων ενώ οικονομικοί αλλά και οικολογικοί λόγοι επιβάλουν και την ανανέωση του στόλου ιδιωτικών οχημάτων.

Με βάση αυτή τη λογική τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονοµίας έχουν ήδη εντάξει στις προσκλήσεις του Επιχειρησιακού Προγράµµατος ΕΠΑνΕΚ - ΕΣΠΑ 2014-2020 τη συγχρηµατοδότηση της µετατροπής του κινητήρα των επαγγελµατικών οχηµάτων, σε κινητήρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Προβλέπονται, λοιπόν, η προµήθεια αυτοκινούµενων οχηµάτων αµιγώς επαγγελµατικής χρήσης για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης και η µετατροπή κινητήρα επαγγελµατικού ή µεικτής χρήσης πετρελαιοκίνητου/ βενζινοκίνητου οχήµατος σε κινητήρα διπλού καυσίµου πετρελαίου/βενζίνης - φυσικού αερίου. Η συγχρηµατοδότηση για µετατροπή του κινητήρα µπορεί να φθάσει σε ποσοστό 65% και έως 12.000 ευρώ, ανάλογα µε τα κριτήρια επιλεξιµότητας
Keywords
Τυχαία Θέματα