Έρχονται συνεργασίες με το Βιετνάμ σε εμπόριο, τεχνολογία και εκπαίδευση

Για συνεργασία στους τομείς της τεχνολογίας, του εμπορίου και της εκπαίδευσης μίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, Pham Binh Minh.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς: «Με το συνάδελφό μου συζητήσαμε διεξοδικά τα θέματα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Τον τρόπο που μπορούμε να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία και να την εμβαθύνουμε. Έχουμε εξαιρετικά καλές φιλικές σχέσεις με το Βιετνάμ.
Η πολιτική μας συνεργασία έχει κάνει μεγάλα βήματα, όμως η συνεργασία μας στους άλλους τομείς δεν

είναι τόσο ισχυρά εμπεδωμένη. Συζητήσαμε για την περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών, το δικό μας και το δικό τους, τη συνεργασία μας στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.
Συμφωνήσαμε να συναντιόμαστε μια φορά κάθε χρόνο σε εκατέρωθεν επισκέψεις, για τη συνεργασία των πολιτικών διευθυντών μας και των γενικών γραμματέων και για μια ιδιαίτερη συνεργασία όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά θέματα και το ASEAN, καθώς και κοινά ενδιαφέροντα σε περιοχές όπως είναι η Μέση Ανατολή.

Συζητήσαμε για να πραγματοποιήσουμε μέσα στο χρόνο που έρχεται forum επιχειρηματικά σε συνεργασία με τους αρμόδιους Ελληνικούς και Βιετναμέζικους φορείς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Βιετνάμ, οργανώνοντας, μαζί με αυτά τα forum, συναντήσεις των Αρχών του Βιετνάμ με την Ένωση των Ελλήνων Εφοπλιστών που παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την φίλη χώρα.
Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την ενίσχυση των εξαγωγών μας, από την ανταλλαγή των διαφορετικών αγροτικών προϊόντων που έχουμε, μέχρι προϊόντα βιομηχανίας και συνεργασίας των καινούριων μικρών επιχειρήσεων, τα «Startups».

Κάναμε κουβέντα για να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε πολυμερές επίπεδο, ιδιαίτερα να υποστηρίξουμε - και θα λάβουμε και την υποστήριξη - την υποψηφιότητα του Βιετνάμ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Είδαμε τα ζητήματα συνεργασίας μας και μέσω του ΟΗΕ, αλλά και μέσω μιας ειδικής πρόσκλησης για το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης.
Συμφωνήσαμε μετά από το καλοκαίρι να υπάρξει συνάντηση ειδικών από το αρμόδιο Ινστιτούτο του Βιετνάμ και από το Επιστημονικό μας Συμβούλιο για θέματα δικαίου της θαλάσσης και για τη μελλοντική μας συνεργασία στον 3ο γύρο για το δίκαιο της θαλάσσης που θα ξεκινήσει στον ΟΗΕ.
Κάναμε μια προετοιμασία και συζητήσαμε για το πώς θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας πάνω σε αυτά τα ζητήματα του δικαίου της θαλάσσης και πώς θα ετοιμάσει η συνάντηση των δύο ομάδων μας μία διεθνή διάσκεψη, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των νησιών που απορρέουν από το δίκαιο της θαλάσσης. Και κουβεντιάσαμε και για ζητήματα της περιοχής μας, που θα τα συνεχίσουμε στη διάρκεια του γεύματος.

Νομίζω ότι η επίσκεψη αυτή είχε πάρα πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συμφωνήσαμε ότι μαζί με τα επιχειρηματικά forum, θα υπάρξουν επαφές για τα ζητήματα τεχνολογίας.
Είχα εντυπωσιαστεί - πρέπει να πω - από την τεχνολογική ανάπτυξη του Βιετνάμ κατά την επίσκεψη μου στην πόλη του Χο Τσι Μιν, όπου είδα τα καινούργια τεχνολογικά της πάρκα.
Υπάρχουν και ισχυρές νέας τεχνολογίας επιχειρήσεις εδώ που μπορούν να συνεργάζονται.

Συζητήσαμε επίσης για τη συνεργασία ανάμεσα στα δυο κράτη όσον αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως μπορούμε να προωθήσουμε και να βοηθήσουμε να προωθηθούν οι σχέσεις ανάμεσα στο Βιετνάμ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας που υπάρχει ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Κάναμε μια ειδική συζήτηση για τη συνεργασία στην εκπαίδευση και στις υποτροφίες που μπορούν να δοθούν, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας, του διεθνούς δικαίου, της ναυσιπλοΐας και της θαλάσσης, καθώς και στην επιμόρφωση στην ελληνική γλώσσα.

Γενικά θα έλεγα, για να μην πάω και σε άλλες λεπτομέρειες, ήταν μια πετυχημένη δημιουργική παραγωγική συνάντηση η οποία, το πλαίσιο που είχαμε συμφωνήσει στο Βιετνάμ, το έθεσε τώρα στις τροχιές του «πρακτικού τρένου» όπως λέω καμιά φορά για να προωθηθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα