Ερασιτέχνης αρχαιολόγος αποκαλύπτει σύστημα «γραφής» της εποχής των παγετώνων

Το «σεληνιακό ημερολόγιο» που βρέθηκε σε σπήλαια μπορεί να είναι προγενέστερο των αντίστοιχων συστημάτων γραφής κατά τουλάχιστον 10.000 χρόνια.

Ένα πρωτόγονο σύστημα γραφής που χρησιμοποιούσαν οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες της εποχής των παγετώνων φαίνεται ότι αποκάλυψε ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος, σύμφωνα με τον Guardian, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σημάνσεις ηλικίας 20.000 ετών ήταν μια μορφή σεληνιακού ημερολογίου.

Η έρευνα δείχνει ότι τα σχέδια των σπηλαίων δεν αποτελούσαν μόνο μια μορφή

καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά χρησιμοποιούνταν και για την καταγραφή εξελιγμένων πληροφοριών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αναπαραγωγικών κύκλων των ζώων.

Ο Μπεν Μπέικον πέρασε αμέτρητες ώρες προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει το σύστημα "πρωτο-γραφής", το οποίο πιστεύεται ότι προηγείται άλλων αντίστοιχων συστημάτων καταγραφής κατά τουλάχιστον 10.000 χρόνια.

Σε όλη την Ευρώπη έχουν βρεθεί σπηλαιογραφίες ειδών όπως τάρανδοι, ψάρια και εξαφανισμένα πλέον βοοειδή που ονομάζονται αουρόχοι και βίσονες.

Παράλληλα με αυτές τις εικόνες, αλληλουχίες κουκκίδων και άλλα σημάδια έχουν βρεθεί σε περισσότερες από 600 εικόνες της εποχής των παγετώνων σε τοίχους σπηλαίων και φορητά αντικείμενα σε όλη την Ευρώπη. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν εδώ και καιρό ότι αυτά τα σημάδια είχαν νόημα, αλλά κανείς δεν τα είχε αποκρυπτογραφήσει.

Ο Μπέικον ξεκίνησε να τα αποκωδικοποιήσει, αποκτώντας πρόσβαση σε προηγούμενες έρευνες και εικόνες σπηλαιογραφίας στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και αναζητώντας επαναλαμβανόμενα μοτίβα, λέγοντας ότι ήταν "σουρεαλιστικό" να καταλαβαίνεις τι έλεγαν οι άνθρωποι πριν από 20.000 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς τους κύκλους γέννησης των αντίστοιχων σημερινών ζώων, η ομάδα συμπέρανε ότι ο αριθμός των σημάτων που σχετίζονται με τα ζώα της εποχής των παγετώνων ήταν μια καταγραφή, ανά σεληνιακό μήνα, του πότε ζευγαρώνουν. Πιστεύουν ότι η συμπερίληψη ενός σημείου "Υ", που σχηματίζεται με την προσθήκη μιας αποκλίνουσας γραμμής σε μια άλλη, σήμαινε "γέννηση".

Δεδομένου ότι τα σημάδια θεωρείται ότι καταγράφουν πληροφορίες αριθμητικά και όχι ότι καταγράφουν την ομιλία, δεν θεωρούνται "γραφή" με την έννοια των εικονογραφικών συστημάτων και της σφηνοειδούς γραφής που εμφανίστηκαν στα Σουμερικά από το 3.400 π.Χ. και μετά, αλλά κατατάσσονται ως ένα πρωτογενές σύστημα γραφής.

Τα ευρήματα ενθάρρυναν την ομάδα να διεξάγει περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη σημασία άλλων σημάνσεων που βρέθηκαν στα σχέδια των σπηλαίων.

"Αυτό που ελπίζουμε, και οι αρχικές εργασίες είναι πολλά υποσχόμενες, είναι ότι το ξεκλείδωμα περισσότερων τμημάτων του πρωτο-γραφικού συστήματος θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε ποιες πληροφορίες εκτιμούσαν οι πρόγονοί μας", δήλωσε ο Bacon.

#ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ #ΓΡΑΦΗ #ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα