Επιτάφιος 2023: Τι ώρα τελείται η ακολουθία και πότε ξεκινά η περιφορά

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής έχουμε την κορύφωση του θείου δράματος, οπότε και τελείται η περιφορά του Επιταφίου.

Το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής οι πιστοί παρακολουθούν την τελετή της Αποκαθήλωσης, που γίνεται στις εκκλησίες μαζί με την αναπαράσταση της ταφής, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα.

Λόγω του πένθους της ημέρας, μάλιστα, το έθιμο προστάζει να μην ασχολούμαστε με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα, ενώ γίνεται αυτηρότατη νηστεία που απαγορεύει μέχρι και το λάδι.

Ο Επιτάφιος - από το αρχαιοελληνικό

"επί του τάφου" - κατά τους χριστιανικούς χρόνους σήμαινε την αναπαράσταση του σώματος του Ιησού Χριστού μετά την Αποκαθήλωση από τον Σταυρό σε στάση προετοιμασίας για την ταφή ζωγραφισμένη πάνω σε ύφασμα.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκείνη τη μέρα, φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και εν συνεχεία καίγεται.

Επίσης την ίδια μέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών αν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα.

Τι ώρα βγαίνει ο Επιτάφιος 2023

Το armyvoice.gr συγκέντρωσε μερικά παραδείγματα από τις ώρες που βγαίνει ο επιτάφιος σε διαφορετικές πόλεις.

Όπως είναι γνωστό σε κάθε πόλη και ενορία βγαίνει σε διαφορετικές ώρες, γι αυτό θα πρέπει να δείτε τι έχει ανακοινωθεί από την μητρόπολη ή τον δήμο που σας ενδιαφέρει.

Ναύπλιο

21:15 Έναρξη Περιφοράς των Επιταφίων

Συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου και του Ναού της Παναγίας στην πλατεία Συντάγματος με την Φιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου στην πομπή της Ιεράς λιτάνευσης με πένθιμα εμβατήρια από το Ελληνικό και Ιταλικό ρεπερτόριο.

Παιδιά της πόλης δορυφορούν την περιφορά των Επιταφίων των ενοριών του Δήμου Ναυπλιέων.

Τολό

21:15 Παραλία Τολού

Κορυφώνεται με την Ακολουθία του Επιταφίου το βράδυ της Μ. Παρασκευής, το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού.
Η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό πραγματοποιείται με μοναδικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς, οι νέοι του χωριού συνοδεύουν τον Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα με τη συνοδεία πλοιαρίων σε ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Καβάλα

Ο Επιτάφιος Θρήνος. Ο Σεβ. Μητροπολίτης θα προστή της Περιφοράς του Επιταφίου εις το Κοιμητήριον της Καβάλας (ώρα 5) και ακολούθως θα χοροστατήση εις τον ι.Μητροπολιτικόν Ναόν Τιμ. Προδρόμου Καβάλας (ώρα 19:00).

– Η Περιφορά του Επιταφίου (έξοδος 21:00) Εκ του Μητροπολιτικού Ναού διά των οδών Ελευθ. Βενιζέλου, Κόμβου Φαλήρου, Ερυθρού Σταυρού, Μητροπ. Χρυσοστόμου και Ελευθ. Βενιζέλου.

– Η συνάντηση των Επιταφίων (ώρα 21:30) εις τον Δημοτικόν Κήπον Καβάλας εκ των Ενοριών Τιμίου Προδρόμου, Αγίου Παύλου, Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου Καβάλας.

Τρίπολη

19:00 Ακολουθία του επιταφίου στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου

20:30 Περιφορά του Επιταφίου

20:45 στην πλ. Πετρινού θα ψαλλούν τα εγκώμια από τις χορωδίες του Ορφέα και της Τρίπολης Στο κατανυκτικό κλίμα θα συμμετέχει και η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης με πένθιμα εμβατήρια.

Άλιμος – Παναγιά Μυρτιδιώτισσα

19:00 Ακολουθία του Επιταφίου Θρηνου.

Ψάλλονται τα Εγκώμια.

21:00 Έξοδος και περιφορά του Επιταφίου.

Διαδρομή: Ιερός Ναός- Δήμητρας – Στυμφαλίας – Θέτιδος – Λητούς – Λ. Ιωνίας – Μυρτιδιωτίσσης – Λ. Κυθηρίων – Ιερός Ναός

#ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ #ΜΕΓΑΛΗ_ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ #ΠΑΣΧΑ #ΠΕΡΙΦΟΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα