Επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά το Πάσχα, οι ημερομηνίες κλειδιά

Επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά το Πάσχα φαίνεται ότι «ψηφίζουν» στην πλειοψηφία τους ειδικοί και κυβέρνηση. Ποιες είναι οι ημερομηνίες κλειδιά με βάση τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής. Πότε ανοίγουν καφέ, εστιατόρια, τουρισμός και τι θα γίνει με τα γυμνάσια, τα δημοτικά και τις προαγωγικές εξετάσεις.

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού την 14η Μαΐου βαδίζει η χώρα, ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου που προετοιμάζονται

εκφράζουν έντονη ανησυχία. Είναι σημαντικό όπως εξηγούν να γίνει μια «πρόβα τζενεράλε» πριν το άνοιγμα.

Η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη, κάνει λόγο για ένα «μήνυμα ανοίγματος» που μόνο καλό θα κάνει στην εικόνα της χώρας διεθνώς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφερε ότι όσες αφίξεις έρθουν πριν από τις 14η Μαΐου είναι μια άσκηση ετοιμότητας στα ελληνικά αεροδρόμια και εξέφρασε την ευχή η χώρα να είναι «πράσινη» στον Χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αλλά και την ελπίδα η φετινή χρονιά να είναι ανάλογη του περσινού ασφαλούς ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κωνσταντίνα Σβήνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) υπογραμμίζει ότι μόνο θετικά μπορεί να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι «μπορεί κάποιος να έλθει Ελλάδα τις επόμενες ημέρες χωρίς να μπει σε διαδικασία καραντίνας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια πιλοτική προσπάθεια που καλό είναι που γίνεται πριν το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου την 14η Μαΐου».

Δεν περιμένουμε μαζικό άνοιγμα του τουρισμού πριν τις 14 Μαΐου, συμπλήρωσε, ωστόσο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστωθεί πως θα λειτουργήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροδρόμια και γενικότερα η ταξιδιωτική αλυσίδα.

«Πρόβα τζενεράλε» πριν το επίσημο άνοιγμα

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (FedaHatta) Λύσσανδρος Τσιλίδης, αφού σημειώνει ότι τα αεροδρόμια της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ρόδου της Κέρκυρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης των Χανίων και του Ηρακλείου είναι αυτά που θα υποδεχτούν τις πρώτες αφίξεις τουριστών πριν την 14η Μαίου, σημειώνει ότι αυτά είναι ήδη σε λειτουργία με προγραμματισμένες πτήσεις δρομολογίων.

Το σημαντικό, στην παρούσα συνθήκη, είναι ότι σε αυτά θα γίνει ουσιαστικά μια «πρόβα τζενεράλε» πριν το επίσημο άνοιγμα την 14 Μαίου. Και αναφέρει πως «ο σκοπός ήταν και είναι να ανοίξει η χώρα και επ΄ ουδενί δεν είμαστε αρνητικοί σε αυτό», λέει ο πρόεδρος της FedHatta.

Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους (εμβολιασμού, γρήγορα τέστ ανίχνευσης κλπ), επιβάτες από τα 27 κράτη της ΕΕ, από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούν να πετούν στα εν λόγω αεροδρόμια χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Προβληματισμός για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Οι φορείς του κλάδου σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον η έλευση των τουριστών θα έχει θα έχει νόημα αν συνοδευτεί από τη μετακίνηση από νομό σε νομό. Η κυρία Σβήνου και ως πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων στην Κω εκφράζει την απορία της πως θα έλθει ο ξένος επισκέπτης στο νησί του Ιπποκράτη, όταν το νησί δεν έχει πτήσεις τσάρτερ ακόμα.

Από την πλευρά του και ο κ. Τσιλίδης εστιάζει στο απαραίτητο άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μεταφορές των λεωφορείων που μετακινούν τους ξένους επισκέπτες.

Σχετικά με τις παραμέτρους που συνδέονται με τις πρώτες αφίξεις των επισκεπτών της χώρας ο τουριστικός κλάδος, όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης αναμένει τις ανακοινώσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τι θα γίνει εφέτος με τις χωρητικότητες στα τουριστικά λεωφορεία, τι θα ισχύει για το γιώτιγκ και τις κρουαζιέρες, αλλά και με τα συνέδρια, είναι μερικά από τα ερωτήματα που απευθύνει ο κ. Τσιλίδης.

Σημαντικός ο ρόλος των self test

Πάντως στα ξενοδοχεία φέτος σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα self tests στους εργαζόμενους, αναφέρει η κυρία Σβήνου και καλεί το κράτος να προνοήσει για το κόστος αυτών, αφού αυτό καταγράφεται μεγάλο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξενοδοχείο με 1.000 άτομα προσωπικό απαιτεί τουλάχιστον δαπάνη 30.000 ευρώ το μήνα για self tests.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα φέτος περνάει από τα αχαρτογράφητα νερά της εξέλιξη της πανδημίας, των εμβολιασμών στις κύριες αγορές – δεξαμενές για την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα για τα ταξίδια.

Αυτό που εξακολουθεί να ισχύει την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα θα είναι όχι “last minute αλλά last second” (τελευταίας στιγμής) όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Σύμφωνα με την κυρία Σβήνου, 17 Μαΐου, αναμένονται οι πρώτες πτήσεις της TUI στην Ελλάδα, ενώ η JET2 αναμένεται στην Ελλάδα στις 24 Ιουνίου.

Από την πλευρά της η κυρία Τετράδη ελπίζει ότι η εφετινή χρονιά η τουριστική σαιζόν μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι τον Νοέμβριο. Τέλος ο κ. Τσιλίδης δηλώνει αισιόδοξος αλλά όχι υπερ-αισιόδοξος, απόρροια των προβλημάτων που υπάρχουν στους εμβολιασμούς σε Γερμανία και Γαλλία, όπως αναφέρει.

Άνοιγμα γυμνασίων και δημοτικών στις 10 Μαϊου προανήγγειλε η Κεραμέως

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει στόχο μετά τις διακοπές του Πάσχα να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και αυτή τη στιγμή ως πιθανότερη ημερομηνία για να ανοίξουν τα σχολεία ορίζεται η Δευτέρα 10 Μαΐου, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο Οpen. 

Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τα self test σημαντικό εργαλείο, καθώς σχεδόν 600 μαθητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Επίσης, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Voucher, λέγοντας ότι 335.000 αιτήσεις εγκρίθηκαν, ενώ παράλληλα δήλωσε πως τα παιδιά έχουν επιστρέψει στο σχολείο με ασφάλεια.

Επίσης ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν μετά το Πάσχα, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια ενώ μίλησε και για τις προαγωγικές εξετάσεις, τις πρακτικές και την παράταση του σχολικού έτους. Ακόμα, δήλωσε πως έρχονται πολλές αλλαγές στη νέα σχολική χρονιά με νέες θεματικές δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα του ανοίγματος των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων θα συζητηθεί μετά το Πάσχα καθώς όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «για πριν από το Πάσχα όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των λυκείων, πηγαίνουμε βήμα- βήμα. Συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες».

Τι θα γίνει με την παράταση του σχολικού έτους

Ένα ακόμη σενάριο που δείχνει ολοένα πιο πιθανό για τα σχολεία είναι η παράταση του διδακτικού έτους. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση, εντός του Ιουνίου, αλλά αυτό θα αποφασιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά στις προαγωγικές και το αν αυτές θα ακυρωθούν, η υπουργός τόνισε ότι θα ληφθούν αποφάσεις επόμενο διάστημα. «Το εξετάζουμε», ανέφερε. Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας για το ίδιο θέμα στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε το θέμα είναι υπό συζήτηση. «Οι σχετικές αποφάσεις πέρυσι ανακοινώθηκαν αργότερα» τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα πιθανώς θα κλείσει σε δυο εβδομάδες από σήμερα, ίσως αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα Γυμνάσια, πότε θα ανοίξουν, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις εν ευθέτω χρόνω» συμπλήρωσε.

Η έναρξη των Πανελλαδικών θα είναι εντός Ιουνίου σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί το προσεχές διάστημα, ενώ οι ξενόγλωσσες εξετάσεις θα γίνονται με όρους και self test.

Για τις εκκλησίες είπε ότι αναμένεται η απόφαση των ειδικών. «Ίσως έχουμε αλλαγές για το Πάσχα. Ίσως αξιοποιηθούν και εξωτερικοί χώροι», σημείωσε.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να μη γίνουν προαγωγικές

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσουχλός έχει πολλάκις εκφράσει τη θέση ότι δεν πρέπει να γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις.

Σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΟΛΜΕ με το ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, επισημάνθηκαν -από την πλευρά των εκπαιδευτικών- οι επιπτώσεις στους μαθητές λόγω των πολύμηνων lockdown και η διεύρυνση των ανισοτήτων και των προβλημάτων στη μόρφωση εξ αιτίας της τηλεκπαίδευσης.

«Η ΟΛΜΕ πρότεινε τη μη πραγματοποίηση, φέτος, των γραπτών προαγωγικών–απολυτηρίων εξετάσεων, τη μη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία προφανώς θα οδηγήσει στον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ» σημειωνόταν στην ανακοίνωση.

Έτοιμα όλα και για το άνοιγμα της εστίασης

Έτοιμη είναι και η εστίαση να σηκώσει ρολά το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα την Τρίτη 4 Μαΐου, ημέρα που μετατίθεται η εργατική Πρωτομαγιά, με τους εστιάτορες να αδημονούν για το πρώτο άνοιγμα μετά από μήνες.

Έτοιμες πολλές καφετέριες και πολλά εστιατόρια να κόψουν τα πρώτα ΦΠΑ μετά από τουλάχιστον 5 μήνες καθώς, όπως είχε δημοσιεύσει προ ημερών το Dnews και αναμένεται να ανοίξουν την Τρίτη 4 Μαΐου.

Οι κανόνες που θα διέπουν το άνοιγμα θα είναι αυστηροί, με μεγάλες αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, ανώτατο όριο καθήμενων και λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων με πελάτες μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με συνεχείς δηλώσεις βουλευτών και υπουργών προτίθεται να ανοίξει την εστίαση ακριβώς μετά το Πάσχα για δύο συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, γιατί επιθυμεί να μην συμβεί κάποιο ατύχημα κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, με έκρηξη κρουσμάτων, εφόσον άνοιγε καφέ και εστιατόρια και δεύτερον, γιατί δεν θέλει να τεθεί σε κίνδυνο η έναρξη του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Επόμενη στάση mall, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια

Με τα καταστήματα να ανοίγουν, στόχος της κυβέρνησης είναι να απελευθερωθούν  τα ψώνια, με φυσική παρουσία και χωρίς 13032 ακριβώς μετά το Πάσχα. Παράλληλα, οι ανακοινώσεις των επόμενων ημερών θα περιλαμβάνουν άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων και των malls.

Η κυβέρνηση επιθυμεί ένα σταδιακό άνοιγμα το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να υπάρξει ένα «ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι» όπως είπε στην ομιλία του στην Κ.Ο. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καταργείται το 13033

Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή έστω και λίγο αργότερα αναμένεται να αρθρούν και οι τελευταίοι περιορισμοί του lockdown. Ποιοι είναι αυτοί; Μα φυσικά το 13033 που έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2020 και μας κάνει... παρέα 14 μήνες τώρα.

Οι τουρίστες θα κάνουν βόλτες χωρίς περιορισμούς ενώ εδώ θα πρέπει οι πολίτες να στέλνουν SMS στο 13033 για να πάνε για τρέξιμο ή για σούπερ μάρκετ; Αυτό τον προβληματισμό εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας το πρωί σε εκπομπή τονίζοντας πως «Δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες».

«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο το Πάσχα»

Από την πλευρά του πάντως, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας για το Πάσχα και την έξοδο στο χωριό που περιμένουν οι πολίτες τόνισε ότι «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο το Πάσχα» εξηγώντας ότι οι υπάρχει ακόμα κίνδυνος λόγω μεταλλάξεων.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» κι ερωτηθείς τι θα ισχύσει τελικά για το Πάσχα, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, οι 840 που είναι διασωληνωμένοι και βέβαια οι δεκάδες που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε να πάρει μια «ανάσα» το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως όταν ήρθε η μεγάλη επιδημία της γρίπης το 1919 και ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της, τότε εμφανίστηκε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα που σάρωσε τα πάντα. Και χτύπησε «καμπανάκι», λέγοντας πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μεταλλάξεις του ιού που θα εμφανιστούν παράλληλα με το πρόγραμμα του εμβολιασμού και που θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες

Ερωτηθείς για τις μετακινήσεις το Πάσχα, σχολίασε ότι ακόμη είναι νωρίς για να ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις.

Προειδοποίησε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο αν και δήλωσε στη συνέχεια ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά αυτό είναι δύσκολο στην πράξη, καθώς όπως κυλάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί μια ολόκληρη οικογένεια.

Σχετικά με τα self tests, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως ένα θετικό self test είναι σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να εντοπίσουμε έναν ασυμπτωματικό ασθενή, αλλά το αρνητικό self test δεν μας λέει τίποτα.

Keywords
πασχα, πασχα 2012, εν λόγω, το νησι, στην κ, υφυπουργός εσωτερικών, μαΐου, ελλαδα, απε, ιτεπ, αθηνα, θεσσαλονικη, ηπα, απε-μπε, λεωφορεια, tui, ιουνίου, γαλλια, σχολεια, test, voucher, νέα, πανελλαδικες 2012, ολμε, ΚΚΕ, lockdown, τραπεζες, εβε, αει, πρωτομαγια, ΦΠΑ, βομβα mall, mall, καλοκαιρι, sms, ΑΝΤ1, εμφάνιση, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, δωρο πασχα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, 600 δις, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, voucher, ημερομήνια, το θεμα, βημα, γερμανια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θεμα, ισραηλ, νησι, ξενοδοχεια, ολμε, προγραμμα, πτησεις, τεστ, φυσικη, test, tui, αιτησεις, απε, απε-μπε, αραβικα, ατυχημα, άφιξη, αφιξεις, εβδομαδες, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δεξαμενες, δευτερα, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκρηξη, ελπιδα, εν λόγω, εμφάνιση, εξετασεις, εξελιξη, ερχονται, εστιατορια, εστιαση, εσωτερικων, ζωη, ιδιο, ισχυει, υφυπουργος, θετικο, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κυμα, κυρια, κυριακη του πασχα, λειτουργια, λογο, μαΐου, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μητσοτακης, νικη, νοημα, νοσοκομεια, μπε, ξενοδοχειο, παντα, οικογενεια, ουσιαστικα, παιδια, πρωι, ρολο, σαιζον, σερβια, σεναριο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σουπερ, σχολειο, ταξιδια, τουρισμος, τρεξιμο, τριτη, υπουργος παιδειας, υφυπουργός εσωτερικών, φυσικα, χριστινα, ψωνια, αγορες, αλυσιδα, ασφαλεια, δημοτικα, εφαρμογη, εκκλησιες, ελληνικα, χωρα, ιουνίου, ξενος, κωνσταντινα, κυριακη, mall, πληροφοριες, sms, στην κ, θετικα, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα