Επιστήμονες κατασκεύασαν εγκεφαλικό τσιπ που επιτρέπει την χρήση social media με τον νου

Επιστήμονες κατασκεύασαν εγκεφαλικό εμφύτευμα που θα επιτρέπει την χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το μυαλό.

Το άκρως πειραματικό τσιπ έχει σχεδιαστεί άτομα με παράλυση που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους για να επικοινωνήσουν μέσω υπολογιστή.

Θα επιτρέψει όμως και σε υγιείς ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο με τη δύναμη του μυαλού τους.

Διαφέρει από το εγκεφαλικό εμφύτευμα που δημιούργησε η εταιρεία του Elon Musk επειδή η διαδικασία είναι λιγότερο επεμβατική

και το τσιπ βρίσκεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και όχι στον ιστό.

Το εμφύτευμα, που ονομάζεται Layer 7 Cortical Interface, είναι μια λωρίδα από εύκαμπτο, λεπτό υλικό φιλμ, σαν ένα κομμάτι ταινίας Scotch.

Η λωρίδα φέρει ηλεκτρόδια και έχει πάχος που είναι το ένα πέμπτο μιας ανθρώπινης τρίχας, γεγονός που τη βοηθά να προσαρμόζεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου χωρίς να καταστρέφει κανένα ιστό.

Για την εμφύτευση της συσκευής, οι χειρουργοί κάνουν μια πολύ λεπτή σχισμή στο κρανίο και την εισάγουν σαν να βάζουν ένα γράμμα σε ένα κουτί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Precision, Michael Mager, δήλωσε στο CNBC ότι η σχισμή έχει πάχος μικρότερο από ένα χιλιοστό, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται καν να ξυρίσουν το κεφάλι τους για να την τοποθετήσουν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι: «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις τεχνολογίες που απαιτούν, για παράδειγμα, μια κρανιοτομή, την αφαίρεση ενός σημαντικού τμήματος του κρανίου, η οποία απαιτεί πολύ χρόνο και ενέχει μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης. Δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν που να θέλει να ανοίξει μια τρύπα στο κρανίο του».

Η συσκευή λειτουργεί με τη συλλογή εγκεφαλικών σημάτων, την ερμηνεία τους και την έκδοση εντολών σε ένα συνδεδεμένο μηχάνημα ανάλογα με το εγκεφαλικό σήμα που λαμβάνεται.

Επειδή οι επιστήμονες μπορούν εύκολα να αυξήσουν τον αριθμό των ηλεκτροδίων στη λωρίδα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων νευρολογικών παθήσεων.

Το τσίπ μπορεί να αφαιρεθεί εάν οι ασθενείς αλλάξουν γνώμη.

Η συσκευή έχει αποκωδικοποιήσει με επιτυχία εγκεφαλικά σήματα σε ζώα και η Precision ελπίζει να λάβει έγκριση από τον FDA για να δοκιμάσει το εμφύτευμα σε ανθρώπους στα επόμενα χρόνια.

#ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ #ΤΣΙΠ #ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα