Επίσημα εκτός της βρετανικής «πράσινης λίστας» η Ελλάδα, έμεινε στην «πορτοκαλί»

Καμία νέα χώρα στην «πράσινη λίστα» της δεν έβαλε η Βρετανία, στην «πορτοκαλί» έμεινε η Ελλάδα.

«Μπλόκο» στους Βρετανούς που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα βάζει η βρετανική κυβέρνηση με την απόφασή της να μην προβιβάσει καμία χώρα, ως εκ τούτου ούτε την Ελλάδα,

στην πράσινη ταξιδιωτική της λίστα.

Οι βρετανικές αρχές μάλιστα αφαίρεσαν την Πορτογαλία από τη σχετική λίστα, προκαλώντας αντιδράσεις στις αεροπορικές εταιρείες. «Το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε από την τελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας», είπε ο υπουργός εξηγώντας τους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο έλαβε αυτήν την απόφαση.

Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και του κινδύνου που θέτει μια μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής του, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Επισκεπτόμενος το Λονδίνο τον Μάιο, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, είχε δηλώσει την αισιοδοξία του πως αν όχι ολόκληρη η χώρα, τουλάχιστον κάποια ελληνικά νησιά θα εντάσσονταν στην βρετανική «πράσινη ταξιδιωτική λίστα», ενδεχόμενο που θα επέτρεπε στους Βρετανούς επισκέπτες να επιστρέφουν στη χώρα τους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα.

Επτά χώρες από την πορτοκαλί στην κόκκινη λίστα

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μην εντάξει καμία νέα χώρα στην «πράσινη λίστα», αντιθέτως μετέφερε άλλες επτά από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη». Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 π.μ. της Τρίτης, 8 Ιουνίου.

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές αεροπορικών και τουριστικών

Οι μετοχές της easyJet, της IAG που ανήκει στη British Airways και της Jet2 κατέγραψαν πτώση 5% ενώ της Ryanair και της TUI υποχωρούσαν κατά 4%, εν μέσω του φόβου ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει άλλη μια θερινή τουριστική σεζόν, στο αποκορύφωμα της οποίας, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκατομμύρια Βρετανοί συνήθως ταξιδεύουν στη νότια Ευρώπη.

Με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται «κόκκινες» ή «πορτοκαλί» δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 10 ημέρες και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ.

Οι εταιρείες επικρίνουν την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά επιφυλακτική και επισημαίνουν ότι η αύξηση στα ποσοστά των εμβολιασμών και τα τεστ μπορούν να καταστήσουν ασφαλές το ταξίδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίσημα, Ελλάδα,episima, ellada